Čína dává jüanové půjčky kolegům z BRICS

čínský jüan

čínský jüan Zdroj: profimedia.cz

Druhá největší ekonomika světa stupňuje svou snahu o takzvanou internacionalizaci své měny – jüanu. Podle informací deníku Financial Times podepíše Čínská rozvojová banka (CDB) 29. března v indickém Dillí memorandum se svými brazilskými, ruskými, indickými a jihoafrickými protějšky.

Podle dohody bude CDB půjčovat především v dolarech do zahraničí, nabídne také úvěry v jüanech. Rozvojové banky ostatních zemí skupiny BRICS také rozšíří svým kolegům nabídku půjček ve svých domácích měnách.

Memorandum má posílit obchod mezi pěti zeměmi skupiny BRICS a propagovat používání jüanu namísto amerického dolaru v mezinárodním obchodu a příhraničním úvěrování. Pouze necelých 13 procent čínského obchodu s asijskými zeměmi je nyní převáděno do jüanů, tvrdí Helen Qiaová, hlavní ekonomka pro Asii v bance Morgan Stanley. Britská banka HSBC se domnívá, že do roku 2015 by se podíl jüanu na těchto transakcích mohl vyšplhat na 50 procent.

BNDES, Brazilská rozvojová banka, která má podle agentury Bloomberg rozpůjčováno více než Světová banka, a jihoafrické ministerstvo financí uvedly, že v Dillí se má podepsat přelomová dohoda, jež bude obsahovat i příslib úvěrování. Detaily se mají doladit až v průběhu summitu. „Budeme diskutovat o vytvoření takových struktur a mechanismů úvěrování v národních měnách, které by vedlo k maximalizaci ekonomických a finančních transakcí mezi zúčastněnými stranami,“ uvedla BNDES ve svém prohlášení.

Reprezentanti zemí BRICS vydali loni v dubnu komuniké, v němž volají po širším mezinárodním měnovém systému. Navzdory tomu, že americký dolar v posledních měsících posílil, řada vlád – především rozvíjejících se trhů – se obává, že v dlouhodobém horizontu bude americká měna oslabovat, a chtějí alternativy, ale jiné než euro, které se zmítá ve vlastních problémech. CDB nedávno rozšířila půjčku ve výši 30 miliard dolarů venezuelskému státnímu podniku Petróleos, polovina úvěru se má do Číny vrátit v podobě ropy.