Čína usnadní zahraničním investorům nákupy svých dluhopisů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Provoz zahájil dlouho očekávaný systém Bond Connect, který propojuje dluhopisové trhy v Hongkongu a v pevninské Číně. Systém usnadňující zahraničním investorům nákupy čínských dluhopisů je dalším krokem Pekingu při liberalizaci kapitálových trhů.

Systém umožňuje investorům s obchodními účty v Hongkongu nakupovat na čínském mezibankovním dluhopisovém trhu. Prozatím ale nefunguje v opačném směru, takže čínští investoři nemohou jeho prostřednictvím nakupovat dluhopisy na hongkongském trhu.

"Bond Connect usnadní investorům přístup k čínskému trhu dluhopisů," uvedl analytik Andy Seaman ze společnosti Stratton Street. Zahraniční investoři s obchodními účty v Číně mají na tamní mezibankovní dluhopisový trh přístup již od loňského roku.

Během zhruba dvou desítek minut od spuštění systému Bond Connect jeho prostřednictvím nakoupeny dluhopisy v hodnotě 2,15 miliardy jüanů (7,25 miliardy korun).

Slavnostního spuštění systému se zúčastnila správkyně Hongkongu Carrie Lamová, kterou o víkendu jmenoval do funkce čínský prezident Si Ťin-pching. Toto jmenování se uskutečnilo v rámci 20. výročí předání Hongkongu pod správu Číny.