Čínská PetroChina kvůli ropnému propadu zaznamenala první ztrátu v historii

Čerpací stanice společnosti PetroChina

Čerpací stanice společnosti PetroChina Zdroj: Public domain via Wikimedia Commons

Největší čínský producent ropy a plynu PetroChina utrpěl první čtvrtletní ztrátu. Společnost se podobně jako jiné energetické podniky potýká s největším propadem v odvětví ropy za poslední nejméně tři desetiletí a předpokládá, že kolísavost na trhu bude pokračovat. Čistá ztráta PetroChina za první tři měsíce roku dosáhla 13,8 miliardy jüanů (50,8 miliardy korun). Před rokem byl podnik v zisku 6,2 miliardy jüanů (22,8 miliardy korun).

Pro společnost to je první kvartální ztráta od chvíle, kdy byla v roce 2000 zapsána na burze, napsala agentura Bloomberg. PetroChina předpokládá, že její produkce ropy a zemního plynu v letošním roce poprvé po 17 letech klesne.

Světové ceny ropy klesly v únoru až na třináctiletá minima, z těchto minim ale již oživily o více než 70 procent. Jen za duben se zvýšily o 14 procent, stále jsou však zhruba 60 procent pod úrovní poloviny roku 2014, kdy začal klesající trend.

Vývoj ceny ropy BrentGraphical visualization of market data.Zdroj: ieconomics.com

Peking se navíc v listopadu rozhodl snížit ceny zemního plynu pro průmyslové firmy, což vedlo k dalšímu snížení marží podniku v plynárenských aktivitách pro velkoodběratele.