Čínský jüan vytvořil nový rekord a nejspíš dál poroste

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Během dnešního obchodování na burze dosáhl čínský jüan nového rekordu 6,316 juanu za dolar. Investoři očekávájí, že čínská měna se poblíž této hranice udrží minimálně do konce roku, mohla by ale ještě posílit. V roce 2012 by jüan podle analytiků mohl získat až čtyři procenta.

Oproti pátečnímu závěru obchodování si dnes čínská měna polepšila o 0,0204 juanu. Překonala tak i své poslední maximum 6,3294 jüanu za dolar z 16. prosince.

Obchodníci oslovení agenturou Reuters růst jüanu odůvodňují tím, že Čína navzdory zpomalení vývozu stále dokáže vytvářet výrazný přebytek zahraničního obchodu. Vývoz přitom nezasáhl ani tlak ze strany Spojených států, které po Pekingu žádaly, aby svou měnu nechal volně růst a tím de facto zvýšil ceny čínských výrobků na zahraničních trzích.

Další růst jüanu se nicméně očekává až v druhé polovině roku 2012. Očekává se totiž, že čínská státní banka bude nyní kurz měny držet na stabilní úrovni, aby mohla země lépe vstřebat dopady krize eurozóny.

„Banka nedávno napumpovala dolary na trh prostřednictvím státních bank, čímž dala trhu jasný signál, že vláda nenechá svou měnu znehodnotit,“ uvedl pro Reuters obchodník jedné z šanghajských bank. „Zdá se ale, že s posilováním jüanu nespěchá“.

Během letošního roku jüan posílil vůči dolaru o 4,27 procenta, většinu získal během prvních deseti měsíců roku. Centrální banka se pokouší udržet rovnováhu mezi příliš silnou měnou poškozující vývoz a jejím oslabovaním, které by mohlo způsobit odliv zahraničního kapitálu ze země.

Vývoj kurzu jüanu k dolaru za poslední rok:Vývoj kurzu jüanu k dolaru za poslední rokVývoj kurzu jüanu k dolaru za poslední rok | E15