Coca-Cola prochází složitým obdobím, Trump může situaci ještě zhoršit

Video placeholde
Coca Cola
Takhle si Coca-Cola připomněla 15. výročí útoků.
Coca-Cola
Nová originální kampaň od Coca Coly na ochranu životního prostředí - 2nd Lives
Nová originální kampaň od Coca Coly na ochranu životního prostředí - 2nd Lives
9
Fotogalerie

Akciím společnosti Coca-Cola se při srovnání s celým akciovým daří méně. Zatímco od dubna 2013 došlo k růstu indexu S&P 500 o 66,51 procent, akcie Coca Coly rostly jen o něco více než 17 procent a nyní se prodávají  přibližně za 42 dolarů. 

Společnosti klesají dlouhodobě tržby. Zatímco v roce 2012 dosahovaly 48,15 miliard dolarů, v roce 2016 už to bylo "jen" 41,39 miliard dolarů. Za stejné období také poklesl zisk z 9 na 6,5 miliard dolarů. Oslovení analytici ze strany Financial Times odhadují, že v roce 2017 a 2018 půjdou tržby dále směrem dolů. 

Nové komplikace může americkým nápojářům způsobit  také  politika Donalda Trumpa vůči Mexiku. Mexičané jsou podle zprávy Embotelladoras Arca Coca-Cola Group Monterrey největšími konzumenty Coca-Coly na světě s průměrnou roční spotřebou 225 litrů na osobu. Konzumace ve Spojených státech přitom dosahuje "pouze" 200 litrů. Mexický trh tak pro společnost představuje 11 procent celkových prodejů. Prezidentovi útoky vůči Mexiku totiž přitom na internetu vyvolávají bojkoty amerických výrobků, které jsou sdružené pod hastagem #AdiosProductosGringos. 

Podívejte se, jak vypadá výroba v Coca Cole: 

Video placeholde
Výroba v Coca Cole • Michal Nosek, Jan Pavec

Na druhé straně se ale akcie Coca-Coly řadi mezi konzervativní investice s dividendovým výnosem, který dosahuje přibližně 3 procent. Navíc dividenda v dlouhodobém horizontu roste výrazněji více než inflace. Zatímco v roce 2000 vyplácela společnost čtvrletní dividendu ve výši 17 centů, pro poslední čtvrtletní minulého roku plánuje firma vyplatit 37 centů.

Akcie Coca-Coly jsou například oblíbené u známého investora a jednoho z nejbohatších lidí na světě – Warrena Buffetta, který jich prostřednictvím svého fondu Berkshire Hathaway ještě koncem minulého roku celkově držel 9,2 procent.

Na překonání obtíží má Coca-Cola podle Andrewa Blacka ze serveru modestmoneney.com obří finanční polštář ve výši 22 miliard dolarů. Peníze by měly pomoci ke transformaci společnosti: „Historie společnosti a její vedení mě naplňuje optimismem, že tyto změny budou rozumné," uvedl Black s tím, že firma se nebojí expandovat do nových teritorií a získat nové podniky, které jsou v souladu se strategií společnosti.