Dovoz ropy do Číny dál poroste, mohl by zahýbat s cenou

Ropný tanker

Ropný tanker Zdroj: CC BY 2.0; Roel Hemkes

Ropný apetit Číny letos poroste. Podle průzkumu agentury Bloomberg by měl dovoz stoupnout o osm procent na více než sedm milionů barelů denně. Někteří analytici však očekávají i růst ve výši 15 procent.

Za jedenáct měsíců loňského roku dovoz ropy do Číny rostl tempem o 8,8 procenta na úroveň 6,63 milionu barelů. V letošním roce by měl dovoz dosáhnout na úroveň 7,2 milionu barelů, tvrdí analytici oslovení Bloombergem.

Pokud se předpokládaný vývoj potvrdí, Čína by tak mohla zasáhnout do přebytkové bilance mezi produkcí ropy a její poptávkou v globálním měřítku. To by se mohlo odrazit na ceně ropy, která je nejnižší za posledních 11 let. „Růst dovozu do Číny pomůže cenám ropy,“ potvrzuje například Eugene Lindell, analytik JBC Energy, který předpovídá růst ceny o šest procent.

Ceny ropy spadly od loňského června o více než 60 procent. Dolů je tlačí především nadměrná nabídka suroviny na trhu. Analytici mají za to, že převis nabídky bude na globální úrovni v příštím roce pokračovat.

Čína je první prakticky ve všech komoditách
Čína se v roce 2015 stala největším dovozcem ropy na světě, když na jaře vystřídala na prvním místě Spojené státy americké.
Čína je už teď největším světovým spotřebitelem energií. První místo v dovozu ropy znamená, že Čína už je největším světovým spotřebitelem prakticky všech komodit, včetně uhlí, železné rudy a většiny kovů. To by mohlo mít dalekosáhlé důsledky pro trhy, které se dál přesouvají ze Západu směrem na Východ.