Evropa ustála pád amerického akciového trhu, ten zasáhl především Asii

Vývoj akciového indexu Nikkei 225

Vývoj akciového indexu Nikkei 225 Zdroj: Trading View

Evropské akciové trhy ve čtvrtek zatím ustály pád amerických burz z předchozího dne. Na rozdíl od asijských trhů dokázaly své ztráty do velké míry smazat. Londýnský index FTSE 100 se během dne dokázal rychle dostat zpět na svoji hodnotu ze začátku čtvrtečního obchodování.

Nejmarkantnější pokles v Evropě zaznamenal dánský OMX Copenhagen 25 Index, který klesl o 1,07 procenta, následoval belgický Bel 20 (o 0,71 procenta), finský HEX (o 0,35 procenta) a ruský MOEX (o 0,55 procenta).  

Větší dopad ale měly středeční zprávy ze Spojených států v Asii. Japonský index Nikkei 225 se v půl třetí středoevropského času pohyboval o 3,72 procenta níže proti začátku obchodování.

Vývoj akciového indexu Nikkei 225:

Vývoj akciového indexu Nikkei 225Vývoj akciového indexu Nikkei 225|Trading View

Americký technologický index Nasdaq ve středu vykázal nejvyšší denní procentní pokles za posledních více jak sedm let, když klesl o 11,7 procenta. Z velkých firem klesly například akcie Netflixu (o 9,4 procenta), Facebooku (o více než pět procent) nebo Applu (o 3,4 procenta).

Obavy ze zpomalení ekonomiky pod tlakem rostoucích úrokových sazeb vzrostly po zveřejnění údajů o prodeji nemovitostí ve Spojených státech. Ty klesly na dvouleté minimum. Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Pelce se však žádný zásadní obrat ve vývoji globálního trhu s nemovitostmi nepředpokládá. „Ve střednědobém horizontu to může působit negativně na situaci spíše na americkém realitním trhu,“ uvedl pro E15.