Trumpova cla už se projevují, hodnotí prudký propad amerických akcií analytik

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump často dává na odiv vývoj akciových trhů za jeho vlády, aktuální situací se ale chlubit příliš nemůže. Index technologických akcií Nasdaq klesl o 4,4 procenta, nejvíce od roku 2011. Podle analytika brokerské společnosti Cyrrus Petra Pelce se začínají projevovat cla zavedená americkým prezidentem.

Akcie v USA prudce oslabily, například právě Nasdaq vykázal nejvyšší denní procentní pokles od srpna 2011. Jak daný vývoj hodnotíte?

Současné výprodeje vyvolal mix několika rizikových faktorů. Kořeny lze hledat mimo jiné i v Číně. Investoři se obávají, že nově oznámené stimuly čínské vlády mohou vést k dalšímu zadlužování největší asijské ekonomiky. Do negativní výkonnosti se promítly i výsledky některých firem. Spíš než samotné zisky vyděsily investory rostoucí ceny vstupů, což signalizuje, že se začíná projevovat dopad cel zavedených prezidentem Donaldem Trumpem.

Akciové indexy nicméně mají za sebou období výjimečného růstu. Začíná se trend obracet?

Probíhající propady nevnímáme jako začínající obrat trendu, ale pouze jako klasický příznak averze k riziku, která čas od času akciové trhy zachvátí. Za klíčový faktor, který by měl akcie podpořit, považujeme aktuální výsledkovou sezónu.

V rámci indexu S&P 500 reportovala své výsledky již čtvrtina firem. Zveřejňovaná čísla navazují na předchozí růstovou trajektorii. Zisky firem se meziročně zvýšily o 22,4 procent a v průměru tak překonaly odhady analytiků o více než čtyři procenta. Významně rostou i celkové tržby amerických společností: ty se meziročně zvětšily o téměř osm procent, což značí slušné tempo růstu. Firemní výsledky tedy netáhnou nahoru pouze nižší daně, ale i schopnost amerických korporací rozvíjet nový byznys či přenášet na klienty vyšší ceny.

Jaký vývoj lze na trzích podle vás čekat do konce roku?

Očekáváme, že po odeznění negativního sentimentu začnou investoři více reflektovat atraktivní firemní fundament, což požene akciové trhy opět nahoru.

Prodej nových rodinných domů v USA v září klesl nejníže za dva roky. Může to předznamenat obrat ve vývoji globálního trhu s nemovitostmi?  

Ve střednědobém horizontu to může působit negativně na situaci na americkém realitním trhu. Zásadní obrat ve vývoji globálního trhu s nemovitostmi však nepředpokládáme.