Evropské akcie po útoku v Sýrii mírně poklesly, investoři jsou na pozoru

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: reuters

Evropské akcie po víkendovém útoku vedeném USA na Sýrii zahájily dnešní obchodování pouze mírným poklesem a zůstávají blízko čtyřtdenního maxima. Investoři nečekají stupňování napětí. Panevropský index STOXX 600 kolem 9:30 středoevropského času ztrácel 0,03 procenta.

"Sobotní operace byla omezená a plánovaná jako jednorázová, protože prezident (Donald) Trump ji označil za 'splněnou misi'. Mnozí se obávali, že útok povede k širší konfrontaci, ale nebyl dostatečně silný, aby vyvolal odvetná opatření Ruska," uvedl stratég firmy FXTM Hussein Sayed. Nicméně na trhu i nadále přetrvává obezřetnost kvůli pokračujícímu napětí mezi západními mocnostmi a Ruskem.

Oslabují akcie reklamní společnosti WPP o více než dvě procenta. Z firmy odchází její generální ředitel a zakladatel Martin Sorrell. Skupina tak zůstává bez šéfa v době velkých změn v odvětví. Slabší čtvrtletní příjmy jedné z divizí způsobily ztráty akcií firmy Software o více než čtyři procenta. Naopak provozovatel kaváren Whitbread posílil o 6,3 procenta v reakci na oznámení amerického investora Elliott Management, že vlastní největší podíl ve firmě, napsala agentura Reuters.

Spojené státy, Británie a Francie podnikly v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na údajný chemický útok v povstaleckém městě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Terčem úderu byla vědecká centra, která podle spojenců vyvíjejí chemické zbraně, a vojenské základny. Rusko na zásah vojensky nereagovalo, ale důrazně ho odsoudilo.