Evropské akcie spadly na měsíční minimum, obávají se rázných kroků centrálních bank

Hlavní index frankfurtské akciové burzy DAX klesl o 0,61 procenta

Hlavní index frankfurtské akciové burzy DAX klesl o 0,61 procenta Zdroj: Reuters

Obava ze zpřísňování měnové politiky stlačila evropské akciové trhy na měsíční minimum. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 se dnes snížil o 0,81 procenta a obchodování uzavřel na 422,65 bodu. Na jeho poklesu se velkou měrou podílely technologické společnosti.

Hlavní index frankfurtské akciové burzy DAX klesl o 0,61 procenta a uzavřel na 12.892,99 bodu. Index francouzských akcií CAC 40 se snížil o 0,83 procenta na 6222,28 bodu a index londýnské akciové burzy FTSE 100 odepsal 0,70 procenta na 7427,31 bodu.

Členka Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Isabel Schnabelová o víkendu uvedla, že centrální banky musí podniknout rázné kroky proti inflaci, a to i v případě, že by tyto kroky vedly k hospodářské recesi. Také členové Rady guvernérů ECB François Villeroy de Galhau a Mártiňš Kazáks signalizovali, že banka v září přikročí k dalšímu výraznému zvýšení úrokových sazeb, napsala agentura Reuters.

Šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell v pátek řekl, že americká ekonomika bude po určitou dobu potřebovat přísnou měnovou politiku, než se podaří dostat inflaci pod kontrolu. To podle něj znamená pomalejší hospodářský růst, slabší trh práce a určitou „bolest“ pro domácnosti a podniky.