Evropské akcie stouply nejvíce za sedm let

Akciová burza ve Frankfurtu

Akciová burza ve Frankfurtu Zdroj: Pythagomath, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 4.0)

Západoevropské akcie na závěr týdne posilovaly a uzavřely na nejvyšší hodnotě za sedm let. Náladu na burze zlepšily příznivé výsledky hospodaření některých firem. Panevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 0,4 procenta na 951,39 bodu.

Za celý únor si index připsal 6,7 procenta. Od počátku roku pak index díky kvantitativnímu uvolnění měnové politiky Evropskou centrální bankou vzrostl již o 14 procent.

Výrobce letadel Airbus zpevnil o 7,2 procenta. Firma oznámila zvýšení provozního zisku a vyplatí rekordní dividendu. Akcie Bank of Ireland díky prvnímu ročnímu zisku od finanční krize stouply o 7,3 procenta. Letecká skupina International Airlines Group po zlepšení výhledu zisku na letošní rok o pětinu stoupla o 3,7 procenta.

Výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí loňského roku zatím zveřejnily dvě třetiny evropských firem. Zhruba 55 procent těchto výsledků bylo v souladu s očekáváním nebo překonaly očekávání analytiků.

Podle agentury Thomson Reuters by zisky za čtvrté čtvrtletí měly vzrůst celkem o 14,9 procenta. To by znamenalo nejlepší čtvrtletí pro evropské firmy za tři a půl roku.

Index FTSEurofirst 300