Evropské akcie zaznamenaly nejhorší začátek roku za posledních osm let

Londýnská burza

Londýnská burza Zdroj: jam_90s, Flickr.com (CC BY 2.0)

Evropské akcie dnes výrazně posílily díky překvapivému snížení úrokových sazeb v Japonsku. Panevropský index FTSEurofirst 300 si připsal 2,3 procenta a uzavřel na 1348,08 bodu. Za celý měsíc však ztratil přes šest procent, což představuje nejprudší lednový pokles od roku 2008. Akciové trhy po celém světě jsou v novém roce pod tlakem kvůli klesajícím cenám ropy a obavám ohledně zpomalování růstu čínské ekonomiky.

Japonská centrální banka (BOJ) dnes překvapila trhy tím, že ve snaze o podporu ekonomiky zavedla negativní úrokovou sazbu. Banka oznámila, že zavádí poplatek 0,1 procenta na některé vklady komerčních bank u centrální banky a pokud to bude nutné, sazbu posune do záporného pásma ještě více.

„Rozhodnutí BOJ bylo obrovským překvapením. Znamená to další rozsáhlé tištění peněz v Japonsku,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Will Hamlyn ze společnosti Manulife Asset Management. „Takovéto kroky obvykle zvyšují poptávku po rizikovějších investicích,“ dodal Philippe Gijsels z firmy BNP Paribas Fortis Global Markets.

Náladu na akciových trzích dnes podpořilo rovněž očekávání, že americká centrální banka (Fed) nebude spěchat s dalším zvyšováním úrokových sazeb. Vládní údaje dnes ukázaly, že ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí stoupla pouze o 0,7 procenta. Tempo růstu tak prudce zpomalilo ze dvou procent ve třetím kvartálu a mírně zaostalo za očekáváním analytiků.

Vývoj akciového indexu FTSEurofirst 300Zdroj: ft.com

Vladan Gallistl: Drobní investoři se vrhli na akcie, je čas prodávat