Evropské burzy posílily díky bankám, Praha je následuje

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Akcie na burzách v západní Evropě dnes po velkých výkyvech skončily výrazným vzestupem. V poslední části obchodování získal evropský trh podporu v silném růstu na Wall Street, kde zapůsobily příznivé údaje z amerického trhu práce. Evropské burzy táhly vzhůru akcie bank, které po těžkých propadech prudce oživily. Poprvé po sedmi dnech dnes v zisku skončila i pražská burza.

Západoevropský index FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o 2,6 procenta na 934.08 bodu. Z letošního maxima z poloviny února však ztrácí asi 22 procent.

Trh začal oživením ze středečního propadu, poté se ale přesunul do záporných čísel v důsledku dalších ztrát bank v čele s francouzskou Société Générale. Ta už ve středu pod vlivem spekulací o finančních problémech a o ztrátě nejvyššího ratingu Francie ztratila 15 procent, dnes však nakonec posílila o 3,7 procenta. Na finančních trzích se ve středu spekulovalo o možném snížení ratingu Francie, což ale všechny tři hlavní ratingové agentury popřely. Kolem Société Générale se pak točily spekulace, že banka má finanční problémy a mohla by za určitých okolností být i zestátněna. Podobné potíže dnes popřel její šéf Frédéric Oudéa.

Index evropských bank stoupl o 3,2 procenta. „Banky byly za poklesu nejzranitelnější a dnes se staly předvojem oživení,“ řekl agentuře Reuters analytik Mike Lenhoff z makléřské firmy Brewin Dolphin Securities.

Evropský trh podpořily výrazné vzestupy amerických akcií. Ty reagovaly na údaje, podle nichž se počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden poprvé za čtyři měsíce dostal pod hranici 400 tisíc osob. Zpráva potvrdila trend mírného zlepšování zatím stále velmi slabého trhu práce.

Po sedmi dnech v plusu

Také pražskou burzu držely nahoře hlavně banky, index PX uzavřel silnější o 0,82 procenta na 987,4 bodu. Obchodování bylo ale stále velmi proměnlivé. „Divoká jízda v Praze odpovídala turbulentnímu vývoji v Evropě,“ uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Index PX v posledních dvou letech:Index PX v posledních dvou letechIndex PX v posledních dvou letech | E15

Akcie Erste bank si dnes připsaly4,61 procenta, Komerční banka stoupla o 3,45 procenta. Rostly také akcie pojišťovny Vienna Insurance Group a sítě autobazarů AAA Auto. Ztratily naopak akcie ČEZ a NWR. Na zprávu o snížení ratingu ze strany agentury Standard & Poor's reagovaly také akcie Telefóniky O2, které si pohoršily o 1,22 procenta.

Aktivita obchodníků byla opět nadprůměrná. Objem transakcí v systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD dnes přesáhl 3,39 miliardy korun.