FBI hledala u Trumpa dokumenty o jaderných zbraních, ve Francii zuří požár

Ranní check

Ranní check Zdroj: E15

Dobré ráno! Je 224. den roku, svátek má Klára, v tento den před 114 lety Henry Ford zkonstruoval první auto z řady Model T.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ FBI při prohlídce Trumpova sídla hledala dokumenty o jaderných zbraních

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) hledali při pondělní razii v sídle bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa dokumenty týkající se jaderných zbraní, napsal deník The Washington Post. Není podle něj jasné, zda byly takové dokumenty ve floridském resortu Mar-a-Lago nalezeny.

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek požádalo soud, aby zveřejnil příkaz, který FBI prohlídku resortu povolil. Trump razii vykreslil jako politickou odplatu. Spolu s povolením by soud měl odtajnit i výčet věcí zabavených při operaci, uvedl ministr spravedlnosti Merrick Garland. Na tiskové konferenci uvedl, že prohlídku osobně schválil.

✅ Šéf OSN vyzval k vytvoření demilitarizované zóny u Záporožské jaderné elektrárny

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k ukončení bojů v okolí Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině. Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z jejího ostřelování. O situaci jednala ve čtvrtek Rada bezpečnosti OSN, informovala agentura Reuters. Rusko největší evropskou jadernou elektrárnu obsadilo v březnu. Invazi na Ukrajinu Moskva zahájila 24. února. Elektrárnu stále řídí její ukrajinští technici.

Ukrajinská agentura Energoatom uvedla, že komplex v Záporoží byl ve čtvrtek pětkrát zasažen, a to i v blízkosti místa, kde jsou skladovány radioaktivní materiály. Zástupci Ruskem jmenované správy uvedli, že Ukrajina ostřelovala elektrárnu dvakrát, čímž narušila výměnu směn, uvedla ruská tisková agentura TASS.

✅ Jay Y. Lee byl omilostněn, aby bojoval s krizí

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol v pátek omilostnil místopředsedu Samsung Electronics Jaye Y. Leeho.  Jihokorejské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že Lee je potřeba k překonání „národní ekonomické krize“, píše Reuters.

Omilostnění je do značné míry symbolické. Lee už byl podmínečně propuštěn poté, co si odseděl 18 měsíců ve vězení za úplatkářství v době, kdy vedl největšího světového výrobce chytrých telefonů a paměťových čipů.

✅ Evropští hasiči bojují s požárem ve Francii

Evropské státy ve čtvrtek vyslaly hasičské týmy, aby Francii pomohly při zvládání obřího lesního požáru. Požáry zuří také ve Španělsku a Portugalsku. Více než tisíc hasičů bojuje již třetí den s požárem, který vyhnal tisíce lidí z jejich domovů a spálil tisíce hektarů lesa v jihozápadním regionu Gironde ve Francii, informuje agentura Reuters.

„Je to monstrum,“ okomentoval požár Gregory Allione z francouzského hasičského sboru FNSPF.

Stane se dnes 

  • Dnes nebo v sobotu by mohly být obnovené dodávky ropy do Česka ropovodem Družba. Podle šéfa společnosti Mero už ropa teče na Slovensko i do Maďarska. 
  • Slovenský statistický úřad zveřejní údaje o vývoji cen pohonných hmot v zemi v uplynulém týdnu.
  • Stávka španělských pilotů britské nízkonákladové letecké společnosti easyJet.
  • Americká Sněmovna reprezentantů začne projednávat rozsáhlý balík daňových, klimatických a zdravotnických plánů, který o víkendu schválil Senát USA.