Fed v září nejspíš zvýší základní úrokovou sazbu. I přes obchodní konflikt s Čínou

Fed

Fed

Americká centrální banka (Fed) naznačila, že by v září mohla přistoupit k dalšímu zvýšení základní úrokové sazby, pokud se ekonomika bude vyvíjet podle očekávání. Vyplývá to z dnes zveřejněného zápisu z posledního zasedání měnového výboru Fedu, které se konalo 31. července a 1. srpna. Riziko pro hospodářský vývoj spatřují všichni členové výboru v obchodní politice.

Trvající silný hospodářský růst a míra inflace okolo dvou procent nahrávají dalšímu postupnému navyšování základní úrokové sazby, stojí v zápisu. Rozsáhlý a vleklý konflikt by se ale negativně odrazil na hospodářském klimatu, investicích a zaměstnanosti. Rozšíření výběru cel by pak mohlo snížit kupní sílu amerických domácností. Zápis výslovně zmiňuje zostření obchodních sporů s Čínou, podotýká ale, že existují i další nebezpečí.

Na posledním zasedání ponechala centrální banka základní úrokovou sazbu mezi 1,75 procenta a dvěma procenty. V průběhu letošního roku Fed zatím přistoupil k jejímu dvojímu navýšení, pokaždé o čtvrt procentního bodu. Pozorovatelé očekávají, že k dalšímu zvýšení centrální banka přikročí na příštím zasedání ve dnech 25. a 26. září.