Hloupá sázka na umělou inteligenci. Akcie AI prodělávají desítky procent, propad nekončí

Akcie umělé inteligence procházejí nelehkým obdobím.

Akcie umělé inteligence procházejí nelehkým obdobím. Zdroj: Shutterstock

Investoři do firem spojených s umělou inteligencí prožívají hořkou deziluzi. Akcie vzývaného oboru v posledních měsících značně ztrácejí. Jen od poloviny července se například index Nasdaq AI & Robotics, mapující přes stovku akcií navázaných na fenomén umělé inteligence, propadl o více než dvacet procent. V praxi tak smazal celý svůj letošní zisk a vrátil „inteligentní“ akcie zpátky na úroveň závěru loňského roku. Burzovní střízlivění ohledně AI ale ještě zdaleka nekončí a své dno může podle ekonomů najít ještě výrazně hlouběji.

Části investorů došla trpělivost s tím, že se umělá inteligence zatím v růstu byznysu valné většiny do AI zapojených firem prakticky nijak neprojevila. „Jak už to bývá, kolem tématu AI se nejprve rozjela vlna totálního nadšení, která zvedala na trhu i firmy, které se o téma jen slovně otřely. Toto nadšení pak začalo vyprchávat, jak se postupně ukazovalo, že pro většinu firem jsou příjmy z AI hodně vzdálené,“ uvádí analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Přestřelený optimismus vystřídaný korekcí je ale podle něj pro nové burzovní trendy typický. „Z dlouhodobého hlediska je růstový příběh zřejmý, jen v něm nejsou zatím jasní vítězové a poražení,“ zdůrazňuje šéf Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!