Hodnota Applu překonala bilion dolarů

Apple

Apple Zdroj: profimedia

Hodnota technologické společnosti Apple ve čtvrtek odpoledne překonala hodnotu jednoho bilionu dolarů, která odpovídá částce 207,05 dolaru za akcii. Stalo se tak dvě a půl hodiny po otevření burzy Nasdaq, na které je nejdražší firma světa zalistována. Na aktuálním růstu hodnoty Applu značně vydělal například také Warren Buffett a jeho fond Berkshire Hathaway.

Akcie firmy tak reagovaly na úterní oznámení čtvrtletních hospodářských výsledků, které překonaly očekávání analytiků. I přes pokles prodeje mobilních telefonů se firmě podařilo zvýšit tržby i zisky, jednalo se tak o rekordní třetí fiskální kvartál Applu. Důvodem bylo také zvýšení průměrné ceny mobilních telefonů iPhone a růstu služeb jako je cloudové úložiště nebo streamování hudby.

Na růstu akcií vydělal například Warren Buffett a jeho fond Berkshire Hathaway. Ten ve firmě drží přibližně 240 milionů akcií, za poslední dva dny obchodování jejich hodnota souhrnně vzrostla asi o čtyři miliardy dolarů (88,2 miliardy korun).

Překonání rekordní hodnoty předcházely zmatečné informace, které vypustila do světa aplikace pro sledování akcií od Applu. Ta překonání hranice oznámila několik minut po zahájení obchodování, avšak počítala se starou informací o počtu akcií na trhu.

Historicky hranici bilionudolarů překonal pouze čínský konglomerát PetroChina, a to v roce 2007. Stalo se  tak však pouze na krátkou chvíli, nyní se firma obchoduje za čtvrtinovou cenu.