Výsledky Applu překonaly očekávání, pomohly mu dražší telefony

Apple

Apple Zdroj: Repro Strategie (Reuters)

Výrobce elektroniky a nejhodnotnější společnost světa, americký Apple, ve třetím čtvrtletí finančního roku překonal očekávání, a to jak v tržbách, tak v zisku. Šel tak proti trendu posledních dnů, kdy se nedařilo Facebooku nebo Twitteru, na což reagovaly i jejich akcie. U Applu naopak v rámci prodlouženého obchodování hodnota cenných papírů vzrostla o tři procenta. Pokud bude jejich růst pokračovat i ve středu, může se Apple stát první firmou, jejíž hodnota překoná bilion amerických dolarů.

Tržby Applu dosáhly ve třetím kvartálu 53,3 miliard dolarů (1,165 bilionu korun), čímž o miliardu dolarů překročily odhad analytiků agentury Thomson Reuters. Meziročně to tak znamená nárůst tržeb o 17 procent. Zisk vzrostl o 32 procent na 11,5 miliardy dolarů (251 miliard korun), jedna akcie tak podílníkům vydělala 2,34 dolaru.

Jedním z nejsledovanějších údajů hospodaření byly prodeje mobilních telefonů iPhone, které táhnou tržby a zisky Applu. Ty nesplnily očekávání, prodalo se jich 41,3 milionu kusů, jedná se tak o srovnatelné číslo jako před rokem.

Přesto měly prodeje na výsledky pozitivní dopad. Především proto, že se relativně dařilo nejdražšímu modelu X. Jeho cena v Česku začíná na 30 tisících korunách, obecně tak došlo ke zvýšení částky, které zákazníci za produkty Apple v obchodech nechávají. Dle výrobce je tak nyní průměrná cena iPhonu 724 dolarů, tedy téměř 16 tisíc korun. Jak uvádí server Financial Times, odhady analytiků se pohybovaly pod hladinou sedmi stovek dolarů. Na těchto výsledcích se tak ani příliš neprojevila obliba levnějšího modelu SE, který se v Česku prodává kolem sedmi tisíc korun.

I přes silnou konkurenci Apple předpokládá, že dosáhne v dalším čtvrtletí marže kolem 38,5 procenta, tedy více, než analytici očekávali.

Dařilo se rovněž tržbám, do kterých spadá například úložiště iCloud nebo streamovací aplikace Apple Music. Tržby z nich dosáhly 9,5 miliardy dolarů. Šéf Applu Tim Cook přitom již dříve uvedl, že doufá v další růst této kategorie, ze které by měla firma do dvou let utržit čtvrtletně přes 14 miliard dolarů.

Otázky však stále zůstávají ohledně cel, které chce na americko-čínský trh uvalit prezident USA Donald Trump. Dle dosavadních informací by se sice neměly dotknout hlavních produktů amerického gigantu, nicméně můžou zasáhnout doplňková zařízení, například chytré hodinky Apple Watch, jež mají být zatíženy desetiprocentními cly. Zároveň na trhu nadále zůstává nervozita, která plyne ze skutečnosti, že všechny iPhony jsou v Číně vyráběny.