Hotelový řetězec Hilton chystá návrat na burzu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americká společnost Hilton Worldwide, která provozuje síť hotelů Hilton, plánuje vstoupit zpět na burzu. Její majitel, firma Blackstone Group, už vybral čtyři banky, které prodej akcií v rámci primární emise zorganizují. Úpis by se mohl uskutečnit v první polovině příštího roku.

Blackstone firmu Hilton Worldwide převzal v roce 2007, kdy za ni zaplatil téměř 27 miliard dolarů (nyní 516 miliardy Kč). Před vypuknutím globální finanční krize o rok později to bylo jedno z největších případů, jaké uskutečnili soukromí investoři za vypůjčené peníze.

Pro řetězec ale převzetí znamenalo vysoké zadlužení, kvůli finanční krizi měl podobně jako jeho konkurenti také problém nalákat hosty.

Blackstone podle zdrojů agentury Reuters vybral banky Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, Bank of America a Morgan Stanley, aby úpis akcií připravily. Všechny zmiňované peněžní ústavy se ke zprávám odmítly vyjádřit.

Návrat na veřejné trhy by mohl nastat ve vhodnou dobu. Podle analytiků totiž narůstá zájem o ubytování v hotelích, zatímco kapacity se v minulých letech příliš nezvýšily.

Firmu Hilton v roce 1919 založil podnikatel Conrad Hilton. Provozuje 3900 hotelů v 90 zemích celého světa pod deseti různými značkami. Mezi ně patří síť Waldorf Astoria Hotels & Resorts, Conrad, Home2Suites nebo Hilton Garden Inn. .