Investiční newsletter: Do jakých akcií investují na burze české finanční skupiny

Investiční skupina PPF se stala významným akcionářem německé mediální a zábavní společnosti ProSiebenSat.1 Media. Vedle toho však drží podíly i v dalších veřejně obchodovaných firmách.

Investiční skupina PPF se stala významným akcionářem německé mediální a zábavní společnosti ProSiebenSat.1 Media. Vedle toho však drží podíly i v dalších veřejně obchodovaných firmách. Zdroj: E15 Dominik Kučera

Pokud chce investor zhodnocovat své peníze investicemi do stejných podniků jako nejvýznamnější čeští miliardáři či finanční skupiny, má obvykle smůlu. Většina jejich majetku leží ve firmách či v aktivech, která nejsou veřejně obchodovaná. Najdou se ale výjimky – naposledy minulé úterý skupina PPF  oznámila, že koupila na frankfurtské burze 9,1procentní podíl v německé mediální společnosti ProSiebenSat.1 Media. Příkladů je však mnohem více. 

„PPF věří, že proces digitální transformace ProSieben zvýší hodnotu společnosti pro všechny její akcionáře. PPF je v tomto procesu připravena k součinnosti s managementem a dozorčí radou ProSieben,“ uvedla PPF. S cenou akcií to příliš nehnulo – páteční uzavírací cena byla 9,43 eura, tedy přibližně stejná jako týden předtím. Tržní hodnota podílu dělá přibližně 200 milionů eur (4,7 miliardy korun).

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Nákup akcií společností ProSieben ze strany PPF může být inspirací i pro tuzemské individuální investory podobně, jako tomu bylo třeba loni v případě akcií britské chemické společnosti Venator či americké e-commerce firmy Groupon.

Kromě podílu v ProSieben a v české bance Moneta, kde jsou významnými akcionáři rovněž Pavel Tykač a fond Arch ze skupiny J&T, vlastní PPF dle dostupných informací z burzovních registrů také akcie dalších dvou veřejně obchodovaných společností – německé IT firmy Kontron a britské biotechnologické společnosti Autolus Therapeutics. 

Až desetiprocentní podíl držel v ProSieben v minulosti také Daniel Křetínský, a to prostřednictvím Czech Media Investu (pozn.: Křetínský je majitel společnosti Czech News Center, která vydává deník E15). V současnosti vlastní už jen marginální podíl.

Právě Křetínský je z českých miliardářů na burzách v západní Evropě a v USA v posledních letech nejaktivnější. Jeho fond Vesa postupně vybudoval portfolio, jehož součástí jsou cenné papíry osmi firem. Fond je například největším akcionářem v americkém prodejci tenisek Foot Locker či v britské poštovní a logistické skupině International Distributions Services (dříve Royal Mail). Významný podíl vlastní třeba i v supermarketech Sainsbury’s. Hodnota majetku fondu činila ke konci minulého týdne přibližně 2,5 miliardy eur (zhruba 60 miliard korun).

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!