Investoři Alphabetu znervózněli. Umělá inteligence ohrožuje Google

Vizualizace loga umělé inteligence Google Bard

Vizualizace loga umělé inteligence Google Bard Zdroj: Google

Investoři se dál zbavují akcií Alphabetu. Kurz cenných papírů matky internetového vyhledávače Google klesl během jedné obchodní seance o téměř osm procent poté, co investory příliš nenadchlo představení chatbotu Bard postaveného na umělé inteligenci. Ve čtvrtek cena akcií zamířila po zahájení obchodování opět dolů, a to o další tři procenta.

Nástroj představila společnost v předchozích dnech, přičemž v nejbližších týdnech by jej mohla začít využívat širší veřejnost. Agentura Reuters ve středu upozornila, že podle astronomů chatbot Bard poskytl chybné odpovědi na dotazy týkající se Webbova teleskopu.

„Kvůli této situaci začal trh vnímat Google jako společnost potenciálně zaostávající za Microsoftem, jehož investice do OpenAI a nástroje ChatGPT v poslední době trhají rekordy,“ uvedli v komentáři analytici makléřského domu XTB.

Poklesu ceny akcií nezabránilo ani ujišťování manažerů Alphabetu, že vyhledávač Google již nyní využívá prvků umělé inteligence. Negativnímu sentimentu nejspíše pomohl i fakt, že management Alphabetu neuvedl, jak a kdy nový nástroj integruje do vyhledávače Google.

Každopádně i po zakolísání se akcie Alphabetu obchodovaly na burze Nasdaq přibližně o devět procent výše než v závěru roku 2022.

Kvůli nástupu umělé inteligence panují mezi analytiky a investory obavy, že Google ztratí svou dominantní pozici na trhu internetového vyhledávání, jelikož umělá inteligence může zcela změnit rozložení sil mezi hlavními hráči. Právě internetová inzerce zajišťuje hlavní příjmy skupiny Alphabet. Naopak na úkor Googlu by mohl narůst význam vyhledávače Bing společnosti Microsoft. 

Právě Microsoft rovněž tento týden oznámil prohloubení spolupráce se startupem OpenAI a implementaci funkcí umělé inteligence do zatím nepříliš oblíbeného Bingu. Ten je pro Microsoft v současnosti spíše okrajovou záležitostí.

Generální ředitel Microsoftu Satya Nadella uvedl, že kvůli nástupu konkurence a ostřejšímu konkurenčnímu boji utrpí Google setrvalý pokles marží z internetového vyhledávání. Naopak pro Microsoft, přesněji jeho Bing, může být umělá inteligence doslova game changer.

„My můžeme na maržích z vyhledávání jen získávat. Naopak Google musí výši svých marží bránit,“ řekl Nadella.