Investoři se vrhli na akcie StanChart

Standard Chartered

Standard Chartered Zdroj: profimedia.cz

Akcie britské banky Standard Chartered zahájily dnešní obchodování výrazným růstem a posilují o více než šest procent a táhnou celý index FTSE 100. Investoři tak reagovaly na zprávu, že se banka dohodla s finančními regulátory státu New York a zaplatí 340 milionů dolarů za urovnání sporu, ve kterém čelila obvinění z poskytování bankovních služeb Íránu, čímž by porušovala mezinárodní sankce. Odhady odborníků přitom mluvily až o 700 milionech dolarů.

Vyšetřování íránských bankovních transakcích americkým ministerstvem financí, ministerstvem spravedlnosti, americkou centrální bankou a FBI nadále pokračují. Nicméně včerejší dohoda a zaplacení sankce smetlo ze stolu hrozbu, že by britská banka mohla přijít o americkou bankovní licenci.

Regulátor uvedl, že banka se zavázala zlepšit vnitřní kontrolu a souhlasila s tím, že po dobu minimálně dvou let bude mít monitorovací tým, který bude v dotčené newyorské pobočce vyhodnocovat rizika spojená s praním špinavých peněz..
„Sankce se rovná přibližně devíti centům na akcii a mělo by být bez problémů absorbováno hrubým ziskem banky, který pro letošek očekáváme na úrovni 7,4 miliardy dolarů,“ uvedl Gary Greenwood, analytik společnosti Shore Capital. „Další mimořádné náklady pro letošek již neočekáváme,“ dodal Greenwood.

Výše sankce, kterou Standard Charterd v USA zaplatí a vyhne se tak soudu je pro trh nízká. Podle zdrojů agentury Bloomberg hrozila bance kvůli porušení zákonů státu New York pokuta až do výše 700 milionů dolarů. To je úroveň peněžní kompenzace, kterou vyměřil konkurenční britské bance HSBC americký senátní výbor za umožnění vstupu do amerického finančního sektoru teroristům, drogovým kartelům a dalším kriminálníkům.

Ve Velké Británii se také již spekulovalo, že za obviněním banky Standard Chartered ve Spojených státech by mohlo být spinktuní. Akcionáři banky i někteří politici vyslovili hypotézu, že Američané mohou mít důvod zdiskreditovat Londýn jako konkurenční finanční centrum.