Jak řešit firemní financování, radí Ing. Renáta Smoloňová z MPU

Ing. Renáta Smoloňová

Ing. Renáta Smoloňová

Přinášíme Vám rozhovor s Ing. Renátou Smoloňovou, ředitelkou úseku Aktivní obchody v Moravském Peněžním Ústavu. Dozvíte se, proč je mnohdy obtížné získat úvěr u velkých bank a jaké mají české firmy další možnosti.

Jak problematický je v současnosti přístup českých firem k úvěrům? Narážejí na větší vybíravost bank při hodnocení projektů?

Kritéria zpřísnily nejen banky, ale i ostatní nebankovní instituce. U českých bank navíc často platí, že jim jejich zahraniční matky neumožní půjčovat větší objemy. Proto půjčují mnohdy za daleko tvrdších podmínek a menší sumy. Konkurenční výhodou MPU je jednoznačně rychlost, se kterou jsme schopni přistoupit k úvěrovým případům, individuální přístup a hledání optimálního řešení dle potřeb klientů. Na těchto principech je postavena naše strategie poskytování úvěrů. Jsem opravdu velmi ráda, že se nám tento přístup vrací ve spokojenosti a dlouhodobější spolupráci s klienty, častých doporučení, ale také při získávání úplně nových obchodů.

Kdo má u MPU šanci získat úvěr a jaká kritéria musí splňovat?

Hovoříme-li o firemním segmentu, pak jsme schopni flexibilně reagovat na požadavky týkající se např. projektového financování, tedy developerských projektů zaměřených na různé typy jak komerčních, tak i rezidenčních nemovitostí. Individuálně řešíme i refinancování úvěrů na existující komerčně provozované nemovitosti. V případě, že má určitá společnost solidní výsledky, dostatečně zajištěnou úroveň odbytu pro následující období a možnost zajištění úvěru nemovitostí, řešíme i problematiku provozního financování.

To musí mnoha zájemcům o úvěr znít lákavě, nemá to však nějaký háček? Například v úrokové sazbě?

Rozhodně ne. Snažíme se být naopak konkurenceschopní ve všech aspektech - i pokud jde o úrokové sazby. Úvěry poskytujeme od úrokové sazby 5,9 % p.a. Sazbu může mít klient navíc fixní na několik let. Jsme schopni přitom financovat jednotlivé projekty v poměrně širokém rozsahu. Pokud jde o nemovitostní projekty, není problém poskytnout úvěr v rozmezí již od 10 až do zhruba 180 miliónů korun. Délka financování se přitom podle parametrů jednotlivých projektů může pohybovat v horizontu do pěti až deseti let. Zmíněná sazba 5,9 % p. a. se však může týkat i případů, kdy klient čerpá úvěr za jiným účelem a zajišťuje ho obytnou nemovitostí. Úrokové zvýhodnění oproti standardu je možné také při načerpání úvěru v eurech.

Jak se na Vás mohou případní zájemci obrátit?

Klienti se na nás mohou obrátit osobně v Praze nebo ve Zlíně. K dispozici máme tým úvěrových specialistů působících po celé České republice, proto nejsme nijak regionálně omezeni. Jsme vstřícní a otevření každému jednání.

Bližší informace o firemním financování od MPU naleznete zde.