Jaké investice vynesly od začátku roku nejvíce? Akcie výrobce bot Crocs překonaly i bitcoin

Boty Crocs nosí kde kdo, třeba i účastníci protestů Black Lives Matter v USA

Boty Crocs nosí kde kdo, třeba i účastníci protestů Black Lives Matter v USA Zdroj: profimedia.cz

S ekonomickým oživením by měly růst i ceny ropy.
Výrazné zhodnocení nabídly i některé komodity, v tomto případě cín.
Bitcoin i přes pokles patří k nejvýnosnějším investicím poslední doby.
Na akciích výrobce crocsů šlo slušně vydělat.
Úspěch etheru má oporu v trendu DeFi.
7
Fotogalerie

Letošní rok přeje optimistickým a rizikovým sázkám. Desítky až stovky procent investorům vydělaly neklidné kryptoměny, prvních pět měsíců letoška ovšem ruku v ruce s rychle postupující vakcinací hraje do karet i materializované sázce na globální růst, energetickým a průmyslovým komoditám. 

Video placeholde
Jak zbohatnout v roce 2021? • Videohub

Ether (kryptoměny)

letošní zhodnocení: 192 procent (k 23. květnu) Úspěch etheru má oporu v trendu DeFi.Úspěch etheru má oporu v trendu DeFi.|profimedia

Cena kryptoměny ether, která je největším konkurentem bitcoinu, vydělala letos investorům zhruba bezmála 300 procent. Zcela tak v roce 2021 zastínila bitcoin, který dokázal spekulantům vydělat "jen" necelých 35 procent, a zlatá horečka na etheru tak dokázala od nejstarší a stále ještě dominantní kryptoměny přetáhnout část investorů.

Ethereum, jak se technologické základy etheru nazývají, narozdíl od celé řady jiných rychle rostoucích virtuálních měn nachází v reálném světě relativně široké využití. Obchodníci mají za to, že by se Ethereum mohlo stát ústředním hráčem v sílícím trendu decentralizovaných financí, takzvaných DeFi. Při něm digitální platformy snižují dominanci bank ve finančních transakcích.

Crocs (akcie)

letošní zhodnocení: 63 procent Na akciích výrobce crocsů šlo slušně vydělat.Na akciích výrobce crocsů šlo slušně vydělat.|profimedia

Značka plastikových bot na doma či na zahradu zažila během pandemie boom, který se v plné síle přelil i do letošního roku. Zjara dokonce ještě růst vydatně zesílil poté, co firma oznámila rekordní tržby za letošní první čtvrtletí. Celkově zajistil pandemický růst prodejů značce Crocs nejúspěšnější rok v historii.

Sama společnost to přisuzuje větší potřebě zákazníků shánět obuv a oblečení na doma. Popularitě crocsů pomohli influenceři a propagace zboží na sociální síti Tik Tok. Díky tomu se k značce obrátili i mladší zákazníci. Firma Crocs spolupracuje například se zpěvákem Justinem Bieberem či rapery Post Malonem a Bad Bunnym. Bieber i Bad Bunny navrhli vlastní modely crocsek, které byly téměř okamžitě vyprodány.

Bitcoin (kryptoměny)

letošní zhodnocení: 20 procent (k 23. květnu) Bitcoin i přes pokles patří k nejvýnosnějším investicím poslední doby.Bitcoin i přes pokles patří k nejvýnosnějším investicím poslední doby.|profimedia

Bitcoin vytěžil ze své stále bezkonkurenční popularity v kryptosvětě, rostoucích globálních obav z budoucí inflace i svého prostého historického růstu. Zejména mladší generace investorů si pak bitcoin oblíbila jako temperamentní a technicky jednoduchou investici. Nejstarší kryptoměna světa má za sebou od počátku letošního roku zřejmě největší cenovou horskou dráhu ve své historii.

Investoři během dubna vydělávali od ledna i více než dvojnásobek svých lednových sázek, během uplynulých měsíců se ale cenové výkyvy bitcoinu dramaticky zvětšily. A to i v souvislosti s tím, že na cenu bitcoinu získaly v posledních měsících extrémní vliv tweety zakladatele automobilky Tesla Elona Muska. Jeho protichůdné výroky na adresu bitcoinu způsobily rychlé a silné otřesy jeho ceny.

Připomeňte si základy fungování bitcoinu:

Cín (komodity)

letošní zhodnocení: 57,4 procent Výrazné zhodnocení nabídly i některé komodity, v tomto případě cín.Výrazné zhodnocení nabídly i některé komodity, v tomto případě cín.|profimedia

Měkký kov dokázal investorům vydělat za poslední rok téměř dvojnásobek a stal se zdaleka nejvýdělečnějším kovem na světových trzích. Do cen kovu se propsaly pandemické potřeby světové populace a zlatou žílu postupně dorazili spekulanti z řad hedgeových fondů. Zásoby cínu na burze v Londýně navíc atakují historicky nejnižší úrovně. 

Na cín sázejí odvětví ekonomiky, kterým lockdown a home office vyloženě prospívá. Kov je široce využíván při pájení a poptávka po něm roste díky rekordním prodejům elektroniky během globálních lockdownů. Cínu nahrál i větší podíl balených potravin během pandemie, měkký kov se totiž v branži hojně používá při pocínování kovových obalových materiálů.

Ropa (komodity)

letošní zhodnocení: 31 procent S ekonomickým oživením by měly růst i ceny ropy.S ekonomickým oživením by měly růst i ceny ropy.|profimedia

Černé zlato se letos stalo jednou z nejzářivějších komoditních hvězd po zlepšených růstových vyhlídkách světové ekonomiky. Děje se tak díky rostoucí míře vakcinace napříč světem i přetrvávající podpoře globální ekonomiky tiskem peněz a útratami světových vlád. Banka Goldman Sachs například prognózuje zdražení ropy Brent na 80 dolarů za barel, tedy o dalších zhruba patnáct procent. Důvodem nárůstu má být postpandemické zotavování při stále omezované nabídce ropy na světových trzích. 

V květnu potvrdila odhad letošního růstu celosvětové poptávky po ropě i Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC. Počítá se zvyšováním zájmu v Číně a ve Spojených státech, který by měl vykompenzovat dopady koronavirové krize v Indii. Ceny zvyšuje i otvírání evropských ekonomik.

Ve výčtu nejvýnosnějších investic chybí zlato. Podívejte, jaké důvody dosud držely cenu žlutého kovu při zemi:

Video placeholde
Cena zlata zůstávala dlouho neduživá. • František Kára