Japonský jen po intervenci klesl

ilustrační foto

ilustrační foto

Japonský jen včera výrazně oslabil, když japonská centrální banka intervenovala na trhu. Bank of Japan prodávala domácí měnu a dodala prostředky do bankovního sektoru, aby stimulovala oslabenou ekonomiku.

„Japonsku již došla trpělivost poté, co v minulých dnech japonští činitelé upozorňovali, že jejich měna vzrostla natolik, že ohrožuje oživení tamní ekonomiky způsobené březnovým zemětřesením. Nicméně tato prvotní slovní intervence nepomohla, a tak dnes na řadu musela přijít hrubá síla,“ vysvětluje Ondřej Hartman ze společnosti FXStreet.cz.

Japonsko uvedlo, že jednalo samo a prodávalo jen ve snaze oslabit svou národní měnu. Jen se opět dostal až na 76,81 za dolar, tedy nejvýše od konce března, kdy centrální banky několika zemí intervenovaly společně, aby zastavily posilování jenu krátce po silném zemětřesení a vlnách tsunami, které zemi vycházejícího slunce předtím zasáhly.

Japonská centrální banka intervenovala již potřetí od loňského září, kdy se na trh vrátila po šesti letech nezasahování do tržního vývoje.

O pouhý den před japonskou centrální bankou se rozhodla zastavit posilování franku také švýcarská národní banka, která neintervenovala přímo na forexovém trhu, ale snížila úrokové sazby na nulu, aby odstranila jakékoliv úrokové zvýhodnění měny alpského státu.

Investoři včera uvedli, že podle jejich odhadů stála intervence Japonsko bilion jenů (tedy asi 214 miliard korun) a japonská centrální banka zároveň navýšila svůj fond na poskytování úvěrů a odkup aktiv o dalších deset bilionů jenů.

„Přirozeně je otázkou, zda budou centrální banky Japonska a Švýcarska s oslabením svých měn dlouhodobě úspěšné,“ uvedl pro Bloomberg Michael Derks ze společnosti FxPro.

Analytici ale říkají, že jen, který slouží jako jistější investice v nejistých časech, bude pokračovat v růstu. „Japonsko bylo při své intervenci velmi agresivní a ten proces byl mnohem agresivnější než obvykle,“ uvedl obchodník ze stamfordské Faros Trading. Dodal, že posun kurzu mezi jenem a dolarem nesledovalo jen Japonsko, ale i Čína a Korea.