Japonský premiér slíbil podporu ekonomiky, vyvolal nadšení na trzích

Premiéer Japonska Šinzó Abe

Premiéer Japonska Šinzó Abe Zdroj: ctk/AP

Japonské akcie stouply nejprudším tempem za téměř sedm let. Výroky premiéra Šinzóa Abeho totiž vyvolaly naděje na nová opatření na podporu ekonomiky. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se zvýšil o 7,7 procenta a uzavřel na 18 770,51 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní nárůst od konce října 2008. Čínské akcie navázaly na úterní oživení, v růstu pokračují rovněž akciové trhy v Evropě.

Japonský premiér na setkání s investory mimo jiné uvedl, že bude usilovat o snížení firemních daní. „Abe svým projevem vyvolal spekulace, že nebude sedět se založenýma rukama a nenechá ekonomiku padnout,“ uvedl analytik Norihiro Fudžito ze společnosti Mitsubishi UFJ Securities.

V úterý se index Nikkei 225 propadl o více než dvě procenta na sedmiměsíční minimum. K dnešnímu oživení přispěla snaha investorů využít nízkých cen akcií k výhodným nákupům. Japonské akcie těžily také z růstu na amerických burzách.

Poptávku po akciích exportních podniků podpořil slabší kurz japonského jenu, který posiluje konkurenceschopnost japonského zboží v zahraničí. Cena akcií největší japonské automobilky Toyota Motor tak například stoupla o více než šest procent.

Graphical visualization of Nikkei225

Japonské akcie byly v posledních týdnech těžce zasaženy obavami ze zpomalování růstu čínské ekonomiky. „Výprodej japonských akcií byl přehnaný,“ řekl podle agentury Bloomberg jeden z analytiků společnosti Baring Asset Management. „Dnešní růst může být udržitelný, jestliže se postoj trhu k čínské ekonomice zlepšil,“ dodal.

Čínské akcie posilovaly díky nadějím na další stimulační opatření tamní vlády. Čínské ministerstvo financí slíbilo, že podpoří ekonomiku urychlením infrastrukturálních projektů a reformy daňového systému. Index CSI300, který zahrnuje tři stovky největších firem obchodovaných v Šanghaji a Šen-čenu, stoupl o dvě procenta po úterním nárůstu o 2,6 procenta.

„Toto oživení je důsledkem dřívějších prudkých poklesů cen akcií a souhrnného vlivu vládních stimulačních opatření,“ uvedl analytik Čou Lin z makléřské firmy Huatai Securities. „Zatím však nelze posoudit, zda je tento růst udržitelný, protože přetrvávají silné prodejní tlaky,“ dodal.

Panevropský index FTSEurofirst 300 vykazoval krátce po začátku dnešního obchodování nárůst o zhruba dvě procenta. Velkou měrou k tomu přispěla irská letecká společnost Ryanair, jejíž akcie se po zlepšení odhadu celoročního zisku vyšplhaly na nové rekordní maximum.