Jaroslav Krejčí: Buffett před třemi lety na akcie aerolinek zanevřel. Vývoj mu dává za pravdu

I přes rekordní zájem o leteckou přepravu se akcie společnosti Delta Air Lines a dalších aerolinek nacházejí pod úrovněmi z období před příchodem pandemie covidu.

I přes rekordní zájem o leteckou přepravu se akcie společnosti Delta Air Lines a dalších aerolinek nacházejí pod úrovněmi z období před příchodem pandemie covidu. Zdroj: Profimedia.cz

I přes rekordní zájem o leteckou přepravu se akcie společnosti Delta Air Lines a dalších aerolinek nacházejí pod úrovněmi z období před příchodem pandemie covidu.
2
Fotogalerie

Osobní letecká doprava, kterou v předchozích letech značně zasáhla pandemie covidu, zažívá boom. Počty pasažérů na amerických letištích jsou vyšší než v roce 2019 a nadcházející léto má být pro americké aerolinky z hlediska počtu přepravených osob rekordní. Obrovský zájem o cestování letadly je také v Evropě. I tak se však ceny akcií leteckých společností až na výjimky pohybují pod úrovněmi z období před pandemií. 

Americký federální Úřad pro bezpečnost v dopravě – U.S. Transportation Security Administration či jen TSA – v úterý uvedl, že o předchozím prodlouženém víkendu prošlo od pátku do pondělí (kdy se slavil Memorial Day) bezpečnostními kontrolami na amerických letištích 9,8 milionu pasažérů, tedy o 300 tisíc více než za stejné období v roce 2019. Tato část roku bývá v USA označována za neoficiální začátek letní prázdninové sezony.

Že zájem lidí o cestování letadly je obrovský, ukazuje i odhad organizace Airlines for America, která hájí zájmy amerických aerolinek. Na konci května v tiskové zprávě lobbistické sdružení uvedlo, že očekává, že americké letecké společnosti v období od začátku června do konce srpna přepraví rekordních 257 milionů pasažérů. Předpandemický zájem o letenky překonává i poptávka po letenkách v Evropě. Zároveň s tím rostou s přicházející hlavní sezonou ceny letenek. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!