Jen oslabil kvůli spekulacím o možné intervenci

Na ztrátách se nejvíce podílely banky kvůli výhledu poklesu zisku některých velkých bank v Japonsku a zprávě o stagnaci poskytování úvěrů v Číně.

Na ztrátách se nejvíce podílely banky kvůli výhledu poklesu zisku některých velkých bank v Japonsku a zprávě o stagnaci poskytování úvěrů v Číně. Zdroj: ctk

Rostoucí apetit po riziku v úterý dominoval měnovému trhu. Posilovalo euro a britská libra, ztrácel americký dolar a japonský jen. Japonská měna pokračovala také v oslabování vůči samotnému americkému dolaru, protože mezi investory pohybujícími se na měnovém trhu se rozšířily spekulace, že by Tokio mohlo intervenovat ve snaze jen oslabit.

Japonská měna ztrácí od minulého týdne, kdy místní politici během výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu v Tokiu varovali, že silná měna je opravdovým problémem třetí největší světové ekonomiky.

Dolar se vůči japonskému jenu dostal na zhruba měsíční maximum. Naráží ale na technickou hranici odporu, přes kterou se podle analytiků nebude snadné dostat. Japonská měna včera oslabila až o půl procenta na 78,6 jenu za dolar, 101,88 jenu za euro a 126,41 jenu za britskou libru. „Existuje široká shoda na trhu, že politický tlak na slabší jen z ministerstva financí a centrální japonské banky nikdy nebyl větší,“ napsal ve zprávě klientům Jens Nordvig, stratég japonské banky Nomura.

Vývoj kurzu jenu k dolaruVývoj kurzu jenu k dolaru | E15

Slabší jen včera podpořil akcie exportně orientovaných společností na tokijské burze. Investoři nakupovali především akcie Softbank, které přidaly skoro deset procent. Smazaly tak alespoň část vysokých ztrát z předchozích dvou dnů, kdy celkem odepsaly zhruba 21 procent hodnoty. Investoři se obávali, že převzetím více než dvoutřetinového podílu v americké společnosti Sprint Nextel se naředí podíly v Softbank. To ale firma odmítla.

Dařilo se také akciím bankovních a finančních domů, které se budou na financování transakce podílet. Softbank investuje přes 20 miliard dolarů a již avizovala, že si bude muset vzít syndikovaný úvěr. Nomura posilovala o tři procenta, Mizuho o 2,4 procenta. Hlavní index Nikkei přidal 1,44 procenta.

Dolar naopak zůstává na devatenáctiletém minimu vůči čínskému jüanu. „Za silným jüanem je kombinace kvantitativního uvolňování amerického Fedu a signály, že čínské zpomalení se chýlí ke konci,“ soudí analytici Commerzbank.