JTI získala certifikaci Top Employer Global

Pavel Adam, manažer lidských zdrojů společnosti JTI pro Českou republiku a Slovensko

Pavel Adam, manažer lidských zdrojů společnosti JTI pro Českou republiku a Slovensko

Pro jednoho z nejlepších zaměstnavatelů světa můžete pracovat i v České republice

Společnost JTI (Japan Tobacco International) je nejrychleji rostoucí tabákovou společností na českém trhu. Zásadní podíl na tom mají zaměstnanci JTI, kteří tuto společnost v průzkumech spokojenosti hodnotí jako nadstandardního zaměstnavatele. To již počtvrté potvrdila i certifikace Top Employer v České republice. V těchto dnech navíc společnost JTI získala také certifikaci Top Employer Global, kterou se letos může pochlubit pouze 8 globálních firem. Na to, co řadí JTI mezi nejlepší zaměstnavatele na národní i světové úrovni, se ptáme Pavla Adama, manažera lidských zdrojů společnosti JTI pro Českou republiku a Slovensko.

Co tato certifikace hodnotí?

Institut Top Employers zkoumá, jakým způsobem se zaměstnavatel stará o své zaměstnance například z pohledu jejich rozvoje, kompenzací, bonusů nebo náboru a zapracování nových kolegů. Certifikace je potvrzením, že má společnost z pohledu zaměstnanců dobře nastaveny a řízeny procesy, které se jich dotýkají.

Zaměstnanci JTI vysoce hodnotí oblast vzdělávání. Čím je specifické?

Zaměstnanci si společně se svým nadřízeným nastavují osobní plán rozvoje. Jeho součástí mohou být školení, která reagují na jejich potřeby v rámci stávající nebo budoucí pozice. Školení není ale vždy tím nejúčinnějším způsobem, jak se něco naučit, lepší efekt může mít řízení konkrétního projektu. Obchodní zástupci se vzdělávají v rámci dlouhodobého programu JTI univerzita. Kontinuální vzdělávací program si můžeme dovolit díky velmi nízké fluktuaci, která byla vloni na hodnotě 2,9 procenta.

Dáváte příležitost absolventům?

Absolventům dáváme příležitost u vstupních pozic. V letošním roce jsme navíc odstartovali program JUMP pro studenty v posledních ročnících vysokých škol. Studenti nahlédnout do práce několika oddělení, aby pochopili vzájemné souvislosti, a dostanou příležitost pracovat na vlastním projektu, jehož výsledky poté prezentují před nejvyšším vedením společnosti. Zájemci naleznou potřebné informace v květnu na našich internetových stránkách.

Co noví zaměstnanci na JTI oceňují ve srovnání se svými předešlými zaměstnavateli?

Nejen noví kolegové, ale i my, kteří jsme u firmy už nějaký ten rok, oceňujeme zejména spojení vysoké profesionality a nadstandardně kolegiálního prostředí. V JTI jsme zvyklí odvádět velmi dobrou práci, současně tu ale vládne obrovská ochota vzájemně si pomoct a přátelské vztahy mezi kolegy bez ohledu na jejich nadřízenost či podřízenost.

Jaké lidi v JTI hledáte?

Chceme lidi, kteří přemýšlejí o své práci a jsou ji schopni nadstandardně odvést, chtějí se stále zlepšovat. Zároveň ale hledíme na to, aby nový zaměstnanec dobře zapadl do kolektivu, jednoduše řečeno, hledáme ty, kteří budou mít rádi svoji práci a kontakt s lidmi.

Podle čeho by měli naopak zájemci posuzovat své budoucí zaměstnavatele?

Vodítkem může být nezávislý audit, jakým je například již zmíněná certifikace Top Employer. Určitě je dobré zeptat se také někoho, kdo ve firmě, u které se chcete ucházet o zaměstnání, pracuje. Při výběrovém řízení se potom soustřeďte nejen na svou vlastní prezentaci, ale také se dívejte kolem sebe.