Kellner je na dosah ovládnutí O2. Postaral se o to, aby akcie koupil levně

O2

O2 Zdroj: E15 Euro

Skupina PPF je na dohled od absolutní vlády nad domácím operátorem O2. Impérium Petra Kellnera zvýšilo podíl v O2 z původních 66 už na více než 83 procent, a výrazně se tak přiblížilo hranici nutné k vytěsnění drobných akcionářů. Podle zdrojů serveru E15.cz skupovala PPF akcie horečně prakticky na všech frontách.

Po ukončení zpětného odkupu akcií letos v létě držela PPF v O2 jen zhruba 73procentní podíl. Před nákupem dodatečného balíku akcií O2 se ale Kellner postaral o to, aby nakoupil co nejlevněji.

Podílu 83,15 procenta totiž podle informací České národní banky dosáhl v pátek 24. října, tedy necelé dva týdny poté, co PPF požádala O2 o půjčku na profinancování části své akvizice operátora. Investoři tehdy na zprávu reagovali výprodejem, což během jediného dne snížilo burzovní hodnotu O2 o bezmála šest a půl miliardy korun.

Obavy investorů ze ztráty budoucích dividend ale hnaly akcie operátora níže i v dalších dnech. Od oznámení žádosti PPF o půjčku do okamžiku, kdy si Kellner připsal vyšší podíl, tak hodnota O2 klesla o bezmála 15 miliard korun. PPF tak mohla za jednu akcii O2 zaplatit až o téměř padesátikorunu méně, než na kolik by jí podíl přišel před mediálně vydatně propranou žádostí o úvěr.

Vývoj akcií Telefóniky O2 za poslední měsíc:Graf 30. 10. 2014.Graf 30. 10. 2014. | vagaday@mf.cz

„UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia prodala všechny akcie společnosti O2 Czech Republic,“ uvedl bez bližšího komentáře Petr Plocek z UniCredit Bank. UniCredit se v srpnu stala neplánovaně druhým největším akcionářem v O2 poté, co nedokázala prodat Kellnerově PPF akcie svých klientů v rámci povinné nabídky k odkupu. UniCredit na své investici jen v den oznámení žádosti PPF o půjčku O2 tratila kolem 300 milionů korun.

„Můžeme predikovat, že bude docházet k postupnému odkupu na trhu a po překročení 90procentního podílu následně k vytěsnění minoritních akcionářů,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities. Rychlým navýšením podílu v O2 dosáhne PPF i na vyšší dividendu ze své dcery. Rozhodným datem pro výplatu podílu na zisku je totiž 27. říjen, Kellner tak stihl navýšit svůj podíl v O2 právě včas.