KIT digital může zkrachovat kvůli chybám v účetnictví

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: KIT digital

Akcie společnosti KIT digital se propadají. V USA klesla jech hodnota o 76 procent. V Praze se akcie propadly o 9,5 procenta. Pak bylo obchodování zastaveno

Vedení společnosti KIT digital objevilo chyby v účetnictví, které znehodnocující již vydané výsledky za rory 2009 až 2012. Firma která může kvůli svým dluhům zbankrotovat zvažuje i prodej aktiv či celé společnosti. Uvedl to server Patria.cz

Společnost investorům podle serveru doporučila neopírat se o dříve publikované výsledky a odkládá i vydání výsledků za letošní třetí čtvrtletí. Akcie po zavření Wall Street v poobchodní fázi propadaly až o 75,85 procenta na 0,50 dolaru, dnes však tamní burza neotevře kvůli oslavám Dne díkůvzdání.

V Praze, kde byly jeho akcie staženy z hlavního trhu a od konce října se obchodují jen na vedlejším trhu Start, bylo obchodování kvůli nadlimitnímu pádu přerušeno již po poklesu o 9,5 procenta na 38,1 koruny.

„Noční zpráva KIT digital je silně negativní. Firma navíc opět zhoršila svůj výhled pro cash flow a čeká další dodatečné náklady částečně spojené s přehodnocením finančních výkazů,“ uvedl Tomáš Tomčány, analytik Patria Direct, v první reakci na uvedené informace.

Chyby a nesrovnalosti se podle společnosti KIT digital týkají především opakovaně vykazovaných příjmů z licencí za software vyplývajících z dohod uzavřených předchozím managementem v letech 2010 a 2011. K jejich objevení došlo výborem pro audit po dříve oznámeném zahájení prověřování určitých transakcí, které si již dříve vyžádaly vytvoření opravných položek.