KIT Digital není náš problém, tvrdí ČNB

Před dvěma lety KIT digital vstup na pražskou burzu slavil. Nyní hlavní trh opustil a má obří problémy

Před dvěma lety KIT digital vstup na pražskou burzu slavil. Nyní hlavní trh opustil a má obří problémy Zdroj: profimedia.cz

Investovali jste na burze do akcií KIT Digital a následně přišli o peníze? Potom si budete muset poradit sami, nebo počkat na výrok americké komise pro cenné papíry. Česká národní banka totiž od celé záležitosti dává ruce pryč.

Od chvíle, kdy akcie KITu opustily hlavní trh pražské burzy SPAD, už jí k tomu totiž nic nezavazuje. „Od 29. října jsou akcie emitenta přijaty k obchodování pouze na trhu Start. Jelikož nejde o regulovaným trh dle zákona o podnikání na kapitálovém trhu, nespadá emitent pod dohled ČNB,“ říká tiskový mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann. Postoj ČNB se zdá být logický, ovšem celá aféra kolem KIT Digital, jejíž dopad zatím nikdo nedovede přesně odhadnout, se tak jednoduše odbýt nedá.

Společnost totiž oznámila, že její finanční výsledky zveřejněné za poslední tři roky neodpovídají realitě. Pokud docházelo ke klamání investorů, ať už úmyslně nebo pochybením, docházelo k němu v období, kdy ještě KIT Digital jednoznačně pod regulační dohled centrální banky spadala. Dá se předpokládat, že řada investorů tehdy její akcie na základě mylných informací nakoupila a drží je doteď.

Cena akcií KIT Digital letěla v průběhu uplynulých dnů strmě dolů. Ještě před několika měsíci překonávala hranici dvou set korun, dnes se v Praze obchoduje za méně než dvacet korun. Stejný vývoj má na americkém Nasdaqu. Trh se zároveň zavalil spekulacemi o tom, co se ve firmě vlastně odhrávalo. Její zakladatel a bývalý šéf Kalil Isaza Tuzman již vydal prohlášení, v němž odmítl jakékoliv pochybení z vlastní strany a oznámil, že od současného managementu společnost koupí. Jasněji by mělo být koncem tohoto, či začátkem příštího týdne, kdy se má odehrát valná hromada s akcionáři.