Konec obchodní války v nedohlednu, výprodej amerických akcií pokračuje

Americký prezident Donald Trump během setkání se slovenským premiérem Pellegrinim (3.5.2019)

Americký prezident Donald Trump během setkání se slovenským premiérem Pellegrinim (3.5.2019) Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump během setkání se slovenským premiérem Pellegrinim
Americký prezident Donald Trump během setkání se slovenským premiérem Pellegrinim (3.5.2019)
3
Fotogalerie

Nervozita na Wall Street kvůli obchodní válce USA s Čínou nevymizela. Hlavní indexy po zahájení dnešního obchodování ztrácejí.

Index S&P 500 odepisuje 1,4 procenta své hodnoty, zatímco technologický Nasdaq ztrácí přes 1,7 procenta. Mezi firmami, které klesají nejvíce, zmiňuje server CNBC výrobce čipů Nvidii. Hodnota firmy klesá o 4,4 procenta.

Investoři obecně reagují na další zhoršení čínsko-amerických vztahů poté, kdy prezident Donald Trump oznámil zavedení vyšších cel na čínské zboží. Ve středu večer navíc situaci vyhrotil obviněním Pekingu z porušování dohod.

„Dnešek je klíčový den probíhajících rozhovorů,“ tvrdí Ed Mills, analytik investiční banky Raymond James. „Věříme, že představitelé Pekingu se budou snažit odložit zvýšení amerických cel na čínské zboží, ke kterému má dojít v pátek, a pokračovat v dalších jednáních,“ doplnil Mills.

Hlavní analytik Deutsche Bank Jim Reid se ale domnívá, že ani jedna ze stran v nejbližší době neustoupí. „Možná v následujících týdnech, ale určitě ne v nejbližších dnech,“ tvrdí Reid.