Konec ranního obžerství. Snídaňové komodity zdražují o desítky procent, vede kakao

Kakaové boby zdražují nejrychleji napříč světovými trhy komodit

Kakaové boby zdražují nejrychleji napříč světovými trhy komodit Zdroj: Shutterstock

Zcela nevyzpytatelné a extrémně proměnlivé počasí hrozí světu zdražit snídaně. Symbolem cenově krušných rán jsou ceny kakaa, které za poslední rok na globálním trhu podražilo o téměř osmdesát procent, a stalo se tak v uplynulých dvanácti měsících vůbec nejrychleji rostoucí komoditou na trzích. Jen o málo méně letos zdražuje i další oblíbený ranní nápoj, pomerančový džus. A reptat mohou také milovníci čaje a kávy, i ceny těchto komodit narostly až o desítky procent. Hrozby pro strávníky byly nicméně vítanou investiční příležitostí pro spekulanty, „snídaňové“ komodity navíc prý zdaleka neřekly poslední slovo.

„Ceny kakaa letos posílily o desítky procent zejména v důsledku slabší produkce v západní Africe. Největší producenti kakaových bobů, jako je Ghana nebo Pobřeží slonoviny, čelili v letošním roce nezvykle deštivému a větrnému počasí, které negativně ovlivnilo úrodu,“ vysvětluje Marek Janečka z J&T Banky. Afrika dodává až 70 procent globální nabídky kakaových bobů.

Celosvětová spotřeba kakaa přitom každým rokem roste. Růst jeho ceny tak stále zrychluje, jen od počátku letošního října podražilo kakao o třicet procent, přičemž ceny jsou aktuálně poblíž 46letého cenového maxima. „Výsledkem je deficit na trhu s kakaovými boby v odhadované výši až 160 tisíc tun a historicky nejnižší poměr zásob ku spotřebě,“ upřesňuje Janečka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!