Křetínského fond Vesa odprodává akcie firmy Foot Locker. Zůstává však největším podílníkem

Pražská prodejna amerického obchodního řetězce s módní obuví Foot Locker

Pražská prodejna amerického obchodního řetězce s módní obuví Foot Locker Zdroj: E15 Michael Tomeš

Fond Vesa Equity Investment, který spravuje peníze česko-slovenských byznysmenů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, postupně snižuje svůj podíl v maloobchodním prodejci tenisek Foot Locker. Od konce září fond prodal akcie za desítky milionů dolarů. Nadále však zůstává největším akcionářem této globální americké firmy.

Z hlášení dostupných na stránkách americké Komise pro cenné papíry vychází, že za poslední zhruba čtyři týdny dala Vesa na trh postupně dohromady okolo jednoho milionu kusů akcií. Objem prodejů dosáhl 34,3 milionu dolarů, v přepočtu jde o přibližně 850 milionů korun, přičemž průměrná prodejní cena je 33,40 dolaru.

„Jednotlivé akvizice/divestice Vesa nekomentuje, pouze v rámci povinných regulatorních hlášení,“ odpověděl na dotaz deníku E15 ohledně důvodu prodejů mluvčí fondu Vesa a také Energetického a průmyslového holdingu Daniel Častvaj. 

Z(a)tracená čísla – Do čeho investovat:

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 10. díl • Videohub

Foot Locker vznikl v roce 1974 v New Yorku. Dnes jde o jednoho z největších řetězců se sportovní módou, zejména obuví, na světě. Společnost provozuje několik tisíc obchodů v USA, v Evropě či v Asii, je důležitým retailovým partnerem pro velké světové sportovní značky jako Adidas nebo Nike. Za minulý finanční rok 2021 dosáhly tržby společnosti bezmála devět miliard dolarů. Tržní hodnota firmy nyní činí tři miliardy dolarů. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!