Krize stojí ruské a ukrajinské boháče miliardy dolarů

Kurs rublu se propadl

Kurs rublu se propadl Zdroj: ctk

Krymská krize spojila osudy ruských a ukrajinských boháčů. Ruku v ruce totiž kvůli propadu trhů přicházejí o velkou část svých regionálních investic. Během pondělka, kdy drama na akciových trzích vrcholilo, ztratili oligarchové bezmála 13 miliard dolarů ze svého majetku. Vypovídá o tom index miliardářů agentury Bloomberg.

Největší ztráty počítali majitelé obrovských balíků ropných firem. Žebříčku vévodí dvojice boháčeů Leonid Michelson a Genadij Timčenko, kteří dohromady vlastní poloviční podíl ve druhém největším těžaři zemního plynu v Rusku, firmy Novatek. Její akcie v pondělí propadly o 18 procent, a připravily tak oba boháče o více než 3 miliardy dolarů.

Napětí mezi Kyjevem a Moskvou ohrozilo i pozici nejbohatšího muže Ukrajiny, Rinata Achmetova, jehož majetek je odhadován na více než 11 miliard dolarů. Miliardář vlastní největší průmyslový konglomerát v zemi, System Capital Management. Vpád ruských vojáků na Krym jej během jediného dne připravil o šest procent jeho majetku.

Bezmála o miliardu přišel i Vagit Alekperof, šéf Lukoilu, který produkuje kolem dvou procent světové nabídky ropy. O velké peníze přišli velké postavy z ocelářského byznysu. Po pádu akcií firmy Novolipetsk si přes miliardu dolarů červeně zaúčtoval největší akcionář firmy Vladimir Lisin, na 900 milionů přišel špatný den Sergeje Galického, zakladatele největšího ruského řetězce s potravinami Magnit.

Úterý znamená pro boháče malou satisfakci. Ruský akciový trh posiluje o šest procent, a maže tak část včerejších ztrát. Pondělní obchodování uzavřely ruské akcie dvanáctiprocentní ztrátou. Stejně jako okcie se v pondělí propadla i ruská měna. V úterý již rubl proti dolaru mírně roste.