ONLINE: Začalo rusko-ukrajinské jednání. Rusko otestovalo balistickou střelu

Raketa RS-12M při přehlídce v Moskvě

Raketa RS-12M při přehlídce v Moskvě Zdroj: Profimedia.cz

Ukrajinští a ruští ministři se sešli k jednání o krizi. Podle premiéra Arsenije Jaceňuka by mělo Rusko stáhnout své síly zpět na základny na jihoukrajinském Krymu. Rusko mezitím otestovalo balistickou střelu nedaleko Kaspického moře. Do Kyjeva dorazil americký ministr zahraničí John Kerry, který s sebou přivezl příslib finanční pomoci ve výši jedné miliardy dolarů. EU slíbila příspěvek 610 milionů eur.

Ukrajina mezitím oficiálně požádala ruskou justici o bezodkladné vydání svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, který se podle ruských médií zdržuje v ruském Rostově na Donu. Potvrdil to šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU Valentyn Nalyvajčenko.

Ve své vlasti je Janukovyč stíhán kvůli podezření, že je odpovědný za smrt téměř stovky opozičních aktivistů při únorových střetech s policií v centru Kyjeva. Stíhán je za podíl na „masových vraždách“.

Putin: Reakce Moskvy jsou legitimní

Ruský prezident Vladimir Putin dnes poprvé od vypuknutí krize předstoupil před novináře. Situaci na Ukrajině považuje za státní převrat. Prezident Viktor Janukovyč je podle něj i nadále legitimní hlavou státu. „Postup Moskvy je legitimní,“ shrnul Putin postup Ruska na Krymu.

Rusko si tak podle Putina vyhrazuje právo využít všech prostředků k ochraně ruských obyvatel nejen na Krymu, ale i v ruskojazyčných regionech na východě Ukrajiny. Separatistické nálady prý ale Rusko vyvolávat nebude.

Putin: Na Ukrajině došlo k převratu
Ruský prezident PutinRuský prezident Putin|ctk
Na Ukrajině došlo k protiústavnímu převratu a ozbrojenému uchopení moci, komentoval Putin vývoj v zemi západního souseda od loňského prosince. Prezident Janukovyč se podle něj v únoru po jednání s opozicí fakticky vzdal moci a ztratil šance na znovuzvolení.
Putin připustil, že obyvatelstvo Ukrajiny žádá zásadní změny, k nimž od získání nezávislosti nedošlo. Janukovyč je podle Putina legitimním prezidentem, i když byl odstraněn od moci. Částečnou legitimitu přiznal ruský vládce i ukrajinskému parlamentu.

Na Krymu prý nejsou ruské síly, tvrdí vládce Kremlu

Putin prohlásil, že na Krymském poloostrově neoperují ruští vojáci, ale „ozbrojené síly sebeobrany“. Vojenští experti i uživatelé na sociálních sítích však hovoří jinak.

Moskva podle Putina zatím necítí potřebu povolat na Krym své vojenské jednotky, i když taková krajní možnost existuje. O pomoc ruské armády při zajištění bezpečnosti obyvatel Ukrajiny podle Putina požádal legitimní ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Pokud k nezákonnostem dojde i na východě Ukrajiny, použije také tam Rusko veškeré prostředky, které má k dispozici, řekl Putin. Obyvatelé Ukrajiny mají podle něj právo rozhodnout nejen o osudu své země, ale i svého regionu. Nové vedení v Kyjevě podle ruského prezidenta nemá mandát rozhodovat o budoucnosti země. „Jedni podvodníci teď na Ukrajině nahradili podvodníky jiné,“ poznamenal Putin.

Ruský prezident se ohradil proti kritice, kterou jeho postup na ukrajinském Krymu vyvolal. Veškeré hrozby adresované Moskvě jsou podle něj škodlivé a kontraproduktivní. Šéf Kremlu v této souvislosti komentoval chystaný summit skupiny G8, který má hostit jihoruské Soči a který chce Západ bojkotovat. Jestliže „západní státníci přijet nechtějí, nemusejí“, řekl Putin.

SLEDUJEME ONLINE:

22:30Skupina G7 plánuje schůzku v následujících týdnech

Zástupci nejvyspělejších zemí světa skupiny G7 zvažují podle kanadského premiéra Stephena Harpera uspořádání schůzky „během následujících týdnů“. Skupina G7 přitom v úterý ráno odsoudila ruskou agresi na Ukrajině a zastavila přípravy chystaného červnového summitu v Soči.

21:30BBC: Koho by se dotkly sankce pro Rusko?

Případné obchodní a finanční sankce proti Rusku by se mohly dotknout řady zemí. BBC sestavila grafiku, která znázorňuje, s kým Rusko obchoduje nejvíce.

21:20EU zmrazí majetek ukrajinským prominentům, Janukovyče nevyjímaje

Na žádost nového ukrajinského vedení, které hovoří o zmizení miliard ze státních fondů, se EU chystá zmrazit majetek 18 ukrajinských prominentů. Předběžná dohoda má být v následujících dnech formálně potvrzena. Podle listu Wall Street Journal je mezi jmény prominentů, kterých se opatření týká, i bývalý prezident Viktor Janukovyč.

21:00Ruský profesor kritizoval Putinovu politiku, přišel o místo

Profesor prestižní moskevské vysoké školy, historik Andrej Zubov, údajně přišel o místo poté, co si dovolil v tisku přirovnat nynější ruskou okupaci Krymu k anšlusu Rakouska nacistickým Německem v roce 1938. „Mému otci přes vedoucího katedry vzkázali, že jej rektor propouští,“ oznámila podle serveru BBC profesorova dcera Irina.

Zubov dosud přednášel na diplomatické akademii MGIMO, než v liberálním listu Vedomosti pod titulkem „To už tady bylo“ srovnával shodné rysy mezi počínáním ruských vojsk na Krymu a připojením Rakouska k Hitlerově říši. Také varoval, že Rusko si pokazí vztahy se Západem i s Ukrajinou. Text zveřejnil server ihned.cz.

20:17Rusko otestovalo balistickou střelu

Rusko prý zkušebně vystřelilo mezikontinentální balistickou střelu. Podle agentury Reuters byla raketa RS-12M vystřelena v oblasti Astrachaň u Kaspického moře. Hlavice bez nálože zasáhla svůj cíl v Kazachstánu.

19:57Rusko porušilo Chartu OSN, tvrdí NATO

Členské země NATO obvinily Rusko z porušování Charty OSN a svrchovanosti Ukrajiny. Informoval o tom po dnešním mimořádném jednání aliance v Bruselu její generální tajemník Anders Fogh Rasmussen. „Navzdory opakovaným výzvám od mezinárodního společenství Rusko nadále narušuje ukrajinskou svrchovanost a územní celistvost a pokračuje v porušování svých mezinárodních závazků,“ prohlásil Rasmussen.

19:45Ukrajinci v Česku vybrali milion korun

Téměř milion korun shromáždili Ukrajinci v Česku na pomoc svým krajanům. Sbírku uspořádala jejich organizace Ukrajinská iniciativa v ČR. Prostředky jsou určeny i na nákup léků a poskytnutí právní pomoci postiženým.

Peníze shání také Člověk v tísni, která se podílí na zdravotnické pomoci přímo v Kyjevě. Kromě půldruhého milionu korun od ministerstva zahraničí získala zatím další téměř dva miliony korun z jiných zdrojů.

Celkem 1,5 milionu korun od ministerstva zahraničí dostala také česká Charita na materiální a psychosociální podporu postiženým na Ukrajině.

19:13Podle Obamy není ruské pronikání na Ukrajinu znamením síly

Podle prezidenta USA Baracka Obamy není ruská aktivita na Ukrajině znamením síly, ale symbolem obav, jež sousední státy mají z ruského vměšování. Podle agentury Reuters hovořil Obama před novináři o „agresi ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině“.

18:37Premiéři visegrádské čtyřky vyzvali Rusko k dodržování práv

Premiéři zemí visegrádské čtyřky odsoudili akce ohrožující suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny a vyzvali Rusko k respektování mezinárodního práva a závazků. Ministerští předsedové Česka, Slovenska, Maďarska a Polska jsou podle společného prohlášení šokováni vojenskou intervencí, která se podobá jejich vlastním historickým zkušenostem.

18:00Kreml: Rusko a Čína mají blízká stanoviska ohledně Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching sdílejí blízká stanoviska k situaci na Ukrajině. Podle Kremlu to vyplývá z jejich dnešního telefonického rozhovoru.

Prezidenti velmocí s právem veta v Radě bezpečnosti OSN vyjádřili podle Moskvy naději, že „kroky učiněné ruským vedení umožní snížení napětí a zajistí bezpečnost ruskojazyčných občanů žijících v Krymu a ve východních regionech Ukrajiny“.

17:25Ukrajinská a ruská vláda jedná o krizi

Ukrajinská a ruská vláda zahájily konzultace o krizi na Ukrajině na ministerské úrovni. Oznámil to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. „Byly zahájeny konzultace na úrovni ministrů,“ řekl Jaceňuk podle agentury Reuters.

17:13EU by mohla pomoci splatit ukrajinský dluh Gazpromu

EU by mohla pomoci Ukrajině splatit dluh ruské plynárenské společnosti Gazprom ve výši dvě miliardy dolarů. Řekl to evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. Splátka by mohla být součástí balíčku finanční pomoci pro Ukrajinu, který má EU schválit ve středu (EU Ukrajině slíbila 610 milionů eur). Pomoc Unie je reakcí na oznámení Gazpromu, že Ukrajině zruší slevy na dodávky plynu právě kvůli nesplaceným dluhům.

Oettinger také prohlásil, že Evropská komise se nebojí, že by krize na Ukrajině způsobila nedostatek plynu v EU. Podle něj má Unie dostatečné rezervy, aby se vyrovnala s krátkodobým výpadkem.

17:00Rusko se údajně stahuje z kerčského terminálu

Ruští vojáci údajně opouštějí kerčský trajektový terminál, který obsadili v pondělí, oznámila rozhlasová stanice Kerč FM. Z města prý odjíždí ruská vojenská technika a nákladní automobily plně obsazené ruskými vojáky. Vojáci podle rozhlasu odjíždějí s úsměvem, ale unaveni. Naložili prý už i polní kuchyni. Zprávu kerčského rozhlasu nelze však z jiného zdroje ověřit.

16:45Kerry se setkal s vůdci ukrajinské opozice

Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov, šéf americké diplomacie John Kerry a úřadující premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk se sešli ke společné schůzce. Kerry přilětěl do Kyjeva ujistit nové vedení země, že za ním Washington stojí. Přivezl s sebou příslib půjčky ve výši miliardy dolarů.

Zmíněný balíček by rovněž umožnil technickou pomoc s reformami v oblasti energetiky, s posílením občanské společnosti, bojem proti korupci a se získáním rozkradeného majetku.

Americký ministr zahraničí také navštívil na Náměstí nezávislosti, kam přišel uctít památku obětí nepokojů.

John Kerry na náměstí Nezávislosti v KyjevěJohn Kerry na náměstí Nezávislosti v Kyjevě|CTKAmerický ministr zahraničí John Kerry na náměstí Nezávislosti v Kyjevě

16:04Ukrajinský parlament se bude zabývat změnou krymské ústavy

Podle serveru Lenta.ru se poslanci ukrajinského parlamentu setkali s poslanci krymského parlamentu a odhlasovali vznik meziparlamentní pracovní skupiny, která by měla řešit změny krymské ústavy.

Kyjevská vláda se už v minulosti vyjádřila, že je připravena rozšířit Krymské autonomní republice pravomoci, ale pouze za předpokladu, že region zůstane součástí Ukrajiny.

15:42Na základně Belbek se dopoledne střílelo

Ruští vojáci na obsazené letecké základně Belbek ukrajinské armády stříleli do vzduchu, aby předešli konfliktu s asi 300 neozbrojených ukrajinských vojáků, kteří tvořili původní posádku základny a chtěli se na ni vrátit.

15:40Jednání na základně Belbek prozatím skončilo neúspěchem

Na obsazené armádní letecké základně Belbek se nepodařilo dosáhnout žádného řešení, prohlásil plukovník ukrajinské armády Jurij Mamčur. Informoval o tom zpravodaj Christopher Miller z Kyiv Postu. Několik desítek ukrajinských vojáků přišlo na místo beze zbraní s požadavkem navrácení kontroly nad leteckou základnou.

15:31Sankce proti Rusku budou zavedeny ještě tento týden

Washington počítá se zavedením sankcí proti Rusku do konce tohoto týdne. Informaci agentuře AFP sdělil spolupracovník ministra zahraničí USA Johna Kerryho, ten je nyní na Ukrajině.

„Myslím si, že rozhodnutí o přijetí sankcí bude přijato velmi pravděpodobně tento týden. Půjde o celé spektrum sankcí,“ řekl spolupracovník, který chtěl zůstat v anonymitě.

15:15Ukrajina: Žádáme o bezodkladné vydání Janukovyče

Ukrajina oficiálně požádala ruskou justici o vydání svrženého prezidenta Viktora Janukovyče, který se podle ruských médií zdržuje v ruském Rostově na Donu. Uprchlý státník je stíhán za podíl na „masových vraždách“.

15:00Mimořádná schůzka k Ukrajině: Rusko a zástupci NATO budou zítra jednat

Rusko souhlasilo s mimořádným jednáním se zástupci Severoatlantické aliance (NATO). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na italskou ministryni zahraničí Federicu Mogheriniovou.

14:51Reuters: Telekomunikační sítě na Ukrajině pod útokem hackerů Ukrajinské telekomunikační sítě čelí kybernetickému útoku z Rusy okupovaného Krymu. Podle agentury Reuters o tom informoval šéf bezpečnostních složek Valentin Nalivajčenko. „Mohu potvrdit, že jsou mobilní telefony poslanců už dva dny napadány.“

14:38Vojenští experti mají jasno: na Krymu jsou ruské jednotky

Vojáci, kteří bez jediného výstřelu obsadili Krym, jsou pravděpodobně členové ruských speciálních jednotek. Fakt, že jde o elitní jednotky, tvrdí podle BBC také Igor Sutyagin z Royal Uniterd Service Instituce v Londýně.

14:25Ukrajinská krize na dodávku ruského plynu nemá vliv

Mluvčí ruského Gazpromu agentuře Reuters sdělil, že dodávky plynu pro Evropu krize na Ukrajině neovlivňuje.

13:52Kerry dorazil do Kyjeva. Chce Ukrajinu ujistit o podpoře

Americký ministr zahraničí John Kerry dorazil do Kyjeva. Ukrajinské představitele chce ujistit o politické a hospodářské podpoře USA. Kerry odsoudil ruský postup na Krymu jako „neuvěřitelný akt agrese“ a pohrozil sankcemi, které mohou Rusko izolovat, hovořil mimo jiné o zákazu udělování víz či blokování účtů.

Očekává se, že Kerry bude jednat o podobě hospodářské, politické a diplomatické podpory Ukrajiny, případný zásah americké armády podle nejmenovaného amerického představitele v úvahu nepřipadá. Ve středu a ve čtvrtek by se měl John Kerry na jednáních v Paříži a v Římě sejít s ruským ministrem zahraničí Lavrovem.

13:45Ukrajinská krize se může podepsat také na evropském automobilovém trhu

Šéf německého sdružení automobilového průmyslu VDA Matthias Wissmann varoval, že ukrajinská krize by se mohla stát hrozbou pro oživení evropského automobilového sektoru.

„Jsme významným obchodním partnerem Ruska a sledujeme Ukrajinu a Rusku se znepokojením,“ uvedl šéf Volkswagenu Martin Winterkorn.

„Zatímco Evropa vykazuje známky oživení, na rozvíjejících se trzích pozorujeme určité negativní tendence,“ uvedl šéf prodeje francouzské automobilky Renault Jerome Stoll na ženevském autosalonu. Upozornil, že zejména poptávka v Rusku, Argentině a Turecku zaostává za očekáváním.

13:35USA podpoří Ukrajinu miliardou dolarů

Bílý dům oznámil, že Ukrajině poskytne ekonomickou pomoc ve výši jedné miliardy dolarů. Informovala o tom agentura AP.

13:30Putin: Janukovyč se těší dobrému zdraví

Vladimir Putin mimo jiné dementoval spekulace o Janukovyčově smrti, které se v posledních hodinách šířily na sociálních sítích.

13:20Putinovy výroky na tiskové konferenci k situaci na Ukrajině

„Pokud ve východních oblastech Ukrajiny nastane chaos, Rusko si vyhrazuje právo využít všechny prostředky, které má k dispozici.“

„Jedni podvodníci na Ukrajině nahradili podvodníky jiné.“

„Ukrajinský lid chtěl změny, nelze je však prosazovat nezákonnými, neústavními kroky.“

„Protiústavní kroky opozice rozkolísaly východ a jihovýchod Ukrajiny.“

12:11Ruský Gazprom zruší slevu na dodávky plynu pro Ukrajinu

Ruský plynárenský gigant Gazprom od dubna zruší slevu, kterou v rámci loňské dohody poskytuje na dodávky zemního plynu pro Ukrajinu. Uvedl to dnes podle agentury Interfax šéf podniku Alexej Miller. Dodal, že Ukrajina v pondělí Gazpromu oznámila, že není schopna zaplatit za únorové dodávky. Celkově prý dluží za ruský plyn přes 1,5 miliardy dolarů (zhruba 300 miliard korun).

Gazprom by podle Millera mohl Ukrajině nabídnout úvěr v objemu dvou až tří miliard dolarů, aby mohla dluh splatit. Ruské ministerstvo energetiky již minulý týden uvedlo, že vzhledem k nesplacenému ukrajinskému dluhu za dodávky plynu není důvod pokračovat i ve druhém čtvrtletí v poskytování dohodnuté slevy za jeho odběr.

11:58Putin nechce na Krymu použít sílu, je to prý „krajní možnost“

Rusko necítí potřebu použít na Krymu síly, i když taková krajní možnost existuje. Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin v první besedě s novináři po vpádu ruských vojsk na Krym. Rusko si podle něj vyhrazuje právo využít všech prostředků k ochraně ruských obyvatel Krymu. O pomoc ruské armády při zajištění bezpečnosti obyvatel Ukrajiny podle Putina požádal legitimní ukrajinský prezident.

11:42Štěch přirovnal dění na Krymu k Československu v roce 1938

Současné dění na Krymu a snahy jeho ruských obyvatel o spojení s Ruskem dnes přirovnal předseda českého Senátu Milan Štěch k situaci v pohraničí Československa v roce 1938. Tehdy také část tamních obyvatel německé národnosti volala po připojení k nacistickému Německu. Připomněl i důsledky, které to nakonec mělo v podobě druhé světové války.

11:12Část Putinovy rady pro lidská práva odsoudila útok na Krym

Otevřenou roztržku vyvolala ruská invaze na Krym na zasedání kremelské rady pro lidská práva, poradního orgánu prezidenta Vladimira Putina. Podle moskevského rozhlasu část členů rady včetně předsedy Michaila Fedotova schválila prohlášení odsuzující ruskou akci a žádající stažení invazních vojsk. Odpůrci rezoluce signatáře označili za agenty Západu.

10:19Kyjev získá půjčku od EU

Ukrajinský parlament ratifikoval dohodu o přijetí půjčky 610 milionů eur od Evropské unie. Na té se obě strany dohodly už v únoru 2013, vláda prezidenta Viktora Janukovyče ji ale poté odmítla ratifikovat.

10:11Putinův poradce hrozí Washingtonu nesplacením ruských dluhů

Pokud Spojené státy vyhlásí kvůli invazi na Krym vůči Rusku sankce, Moskva se možná vzdá dolaru jako rezervní měny a přestane splácet dluhy americkým bankám. V rozhovoru pro agenturu RIA Novosti to prohlásil Sergej Glazjev, poradce prezidenta Vladimira Putina. „Najdeme způsob, jak zlikvidovat naši finanční závislost na USA,“ řekl poradce.

9:40Ukrajinští vojáci ignorovali ruské ultimátum

Žádná ukrajinská vojenská jednotka na Krymu nereagovala na ultimátum, které v pondělí adresovalo ukrajinským vojákům velení ruských vojsk na okupovaném poloostrově. Oznámilo to v Sevastopolu veleni ukrajinského námořnictva. Ultimátum, k němuž se Moskva oficiálně nehlásí, mělo vypršet dnes ráno. K žádným ozbrojeným akcím na Krymu ale nedošlo. Podle ukrajinského velení ani jeden ukrajinský voják nepřešel na stranu invazních vojsk.

Rusko posiluje svoje pozice na KrymuRusko posiluje svoje pozice na Krymu|CTK/AP

8:53Krize zvedá ceny obilí

Ruská invaze na jih Ukrajiny může zkomplikovat vývoz tamního obilí. Černé moře je totiž důležitou trasou pro export a nejistota už žene ceny pšenice a kukuřice nahoru. Na Ukrajině se nachází zhruba čtvrtina světové černozemě, což ji řadí mezi největší vývozce obilí na světě. Očekávalo se, že letos dodá na trh šestnáct procent veškeré kukuřice a rovněž velké množství pšenice.

Ilustrační fotoIlustrační foto|profimedia.cz

Situaci sleduje s napětím například Čína, která se v poslední době stává stále větším zákazníkem Kyjeva. Země totiž v roce 2012 uzavřely dohodu o finanční půjčce Ukrajině výměnou za dodávky obilí. Ruská média v uplynulých dnech tvrdila, že Peking viní partnera z porušení smlouvy a žádá náhradu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí to však popřelo.

Čtěte více

8:40Ke Krymu míří další ruské lodě

Bosporskou úžinou dnes ráno pro pluly dvě plavidla z ruské černomořské plošiny. Obě lodě připluly ze Středozemního moře a pokračují na sever, informují turecká média.

8:18Autonomii požřadují další ukrajinská města

Trojice jihoukrajinských měst se chce připojit k Autonomní republice Krym, pokud se obyvatelé poloostrova o nadcházejícím referendu vysloví pro hlubší autonomii. Poradce ruského prezidenta Vladimira Putina také vyhrožuje zastavením splátek ruského dluhu Washingtonu v případě, že Spojené státy uvalí na Moskvu sankce za vojenské obsazení Krymu.

Krymské úřady podle místopředsedy krymského parlamentu Serhije Cekova dostaly žádosti o připojení k autonomní republice od „představitelů místních úřadů“ v Chersonu, Oděse a Mykolajivu. Tato města jsou zároveň správními metropolemi stejnojmenných oblastí.

Krymský parlament o uplynulém týdnu odsouhlasil referendum o prohloubení autonomie, konat se bude 30. března. Krymské úřady nesouhlasí s novým vývojem v Kyjevě, kde opozice sesadila proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Rusko se následně rozhodlo vojensky na Ukrajině zasáhnout, ruští vojáci mají nyní pod kontrolou ruskojazyčný Krym. Separatistické hlasy se ozývají také na východě Ukrajiny.

7:57Putin ukončil vojenské cvičení u hranic s Ukrajinou

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruským vojákům, kteří se na západě země účastnili vojenských manévrů, návrat do domovských základen. Dnes to podle agentury Interfax oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva tvrdila, že cvičení v blízkosti hranic s Ukrajinou nesouvisí se situací v Kyjevě.

Rusko manévry na západě země překvapivě ohlásilo minulý týden ve středu. Jejich cílem bylo prověřit akceschopnost jednotek ze západního a centrálního vojenského okruhu v krizových situacích, které ohrožují bezpečnost země. Do cvičení se zapojilo asi 150 tisíc vojáků, 880 tanků, 90 stíhaček, přes 120 helikoptér, 80 lodí a 1200 vojenských vozidel. Peskov dnes prověrky vojsk označil za úspěšné.

7:20Rusové zatím nezaútočili

Ruská armáda zatím nezaútočila na ukrajinské vojenské posádky na Krymu. Podle včerejších spekulací dala Moskva ukrajinským vojákům ultimátum, aby se vzdali do 4:00 SEČ, zatím ale k žádnému útoku nedošlo. Zbraně přitom složily jen některé ukrajinské posádky. Jiné deklarují svou věrnost Kyjevu.

6:52Kerry míří do Kyjeva, Ashtonová se sejde s Lavrovem

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes navštíví Kyjev, aby ukrajinské představitele ujistil o podpoře USA v době, kdy ruské jednotky obsadily Krym. Kvůli ruskému zásahu na Ukrajině se dnes v Madridu setkají šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonové a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. V Bruselu se také na žádost Polska uskuteční další konzultace zemí NATO.

Očekává se, že Kerry bude jednat o podobě hospodářské, politické a diplomatické podpory Ukrajiny, případný zásah americké armády podle nejmenovaného amerického představitele v úvahu nepřipadá. Ve středu a ve čtvrtek by se měl Kerry na mezinárodních jednáních v Paříži a v Římě sejít se svým ruským protějškem Lavrovem. Ashtonová se do Kyjeva chystá ve středu, tedy až po dnešní schůzce s Lavrovem.

02:28USA kvůli Ukrajině pozastavují společné vojenské akce s Ruskem

Spojené státy kvůli ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině pozastavují všechny společné armádní akce s Moskvou. Podle Pentagonu se opatření vztahuje na všechna cvičení, bilaterální rozhovory, návštěvy přístavů či plánovací konference, napsala v noci na dnešek agentura Reuters. Úřad obchodního zmocněnce USA následně oznámil, že Washington pozastavuje obchodní a investiční rozhovory s Moskvou.

„Apelujeme na Rusko, aby uklidnilo krizi na Ukrajině a aby se ruské síly na Krymu vrátily zpět do kasáren, jak to vyžaduje smlouva o černomořské flotile,“ prohlásil mluvčí Pentagonu John Kirby.

23:11O zásah na Ukrajině dle ruského zástupce u OSN požádal Janukovyč

O zásah ruských vojáků na Ukrajině dopisem požádal ruskou hlavu státu Vladimira Putina svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. Dnes to podle agentury Reuters na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl ruský zástupce při světové organizaci Vitalij Čurkin. Janukovyč přitom v pátek na tiskové konferenci v jihoruském Rostově na Donu prohlásil, že ruská vojenská intervence státní krizi na Ukrajině nevyřeší a o pomoc žádat nebude.

Manžel ukrajinské expremiérky sháněl v Česku peníze na revoluci