Kurz bitcoinu padá, úřady zamítly vznik prvního burzovně obchodovaného fondu

USB zařízení na těžbu bitcoinu

USB zařízení na těžbu bitcoinu Zdroj: profimedia

Magazín Fintech
Fintech revoluce - SMS
Bitcoin
4
Fotogalerie

První burzovně obchodovaný fond (ETF) navázaný na kurz bitcoinu zatím nevznikne. Oproti očekávání o tom již v pátek rozhodla americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). 

V průběhu dne cena kryptoměny šplhala k necelým 1300 dolarům za jeden bitcoin, krátce po oznámení rozhodnutí však spadla o více než 200 dolarů. Jak ale již dříve uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda, šance na schválení dosahovala přibližně jen 25 procent.

Komise rozhodnutí zdůvodnila především obavami z nedostatečných záruk proti podvodným a manipulativním praktikám na burze.

Projekt prvního bitcoinového ETF je dílem Camerona a Tylera Winklevossových. Nejde o neznámá jména, dvojčata vešla v pozornost zejména svým soudním sporem s Markem Zuckerbergem o autorství sociální sítě Facebook. Nápad, k jehož konzultaci byl Zuckerberg údajně jen přizván, si měl podle Winklevossových nakonec přivlastnit a rozpracovat sám. Bratři ale nakonec nevysoudili více než 65 milionů dolarů. Hodnota Facebooku přitom v současnosti dosahuje více než 400 miliard dolarů. 

Více se o tématu kryptoměn dočtete v magazínu E15 Premium:

Video placeholde

Magazín Fintech • E15 Fintech revoluce - SMSFintech revoluce - SMS|E15