Chcete nakoupit bitcoiny? Některé banky vám transakci zablokují

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Raiffeisen
Pražské sídlo Raiffeisenbank
Raiffeisenbank (Profimedia.cz)
Bitcoiny (ilustrační foto)
USB zařízení na těžbu bitcoinu
7
Fotogalerie

Transakce za účelem nákupu kryptoměn mohou narazit, Raiffeisenbank či UniCredit je nechtějí provádět. Důvodem jsou údajně obavy z praní špinavých peněz.

Ať už virtuální valuta bitcoin splňuje definici měny nebo komodity, loni byla v obou kategoriích nejvýnosnější. Kdo by si ji však chtěl pořídit prostřednictvím burz či směnáren a uhradit bankovním převodem, se ale může setkat se zablokováním platby.

Restriktivní přístup vůči daným transakcím razí zejména skupina Raiffeisen a UniCredit. Provozovatel bitcoinové burzy a československé sítě bankomatů na směnu této valuty Martin Stránský se podle svých slov dokonce ze strany Raiffeisenbank setkal se zamítnutím platby i za účetní služby. Údajně jen proto, že v jejím popisu stál název jeho společnosti WBTCB, jež obsahuje zkrácené označení bitcoinu (BTC).

Banka blokování transakcí spojených s bitcoiny potvrdila a prostřednictvím mluvčí Petry Kopecké dodala, že důvodem je zejména obava z financování nelegální činnosti a podvodů. „Při transakcích s kryptoměnami je porušen základní princip transparentnosti platby,“ dodala Kopecká. Podobný přístup razí také UniCredit Bank.

„S bitcoiny souvisí mnoho otazníků a především postupných dopadů na legálnost některých transakcí. Banky tedy do akceptace jejich nákupů rozhodně v nejbližší době nepůjdou,“ uvedl mluvčí UniCredit Petr Plocek. Podle Ladislava Krištoufka z katedry financí a kapitálových trhů Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy je ovšem otázkou, do jaké míry je spojování kryptoměn s černým trhem opodstatněné. „Ptejme se , zda je to stigma, či realita,“ dodává Krištoufek.

Více se o postoji bank a státu ke kryptoměnám dočtete v připravovaném speciálu E15 Premium – Fintech revoluce, který vychází 27. února.