Květen se stal nejhorším měsícem akciových trhů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Akciové trhy prožily nepovedený konec týdne. Čtvrteční propad zakončil nejhorší měsíc na akciových trzích za poslední dva roky. Nepodařený vstup Facebooku na burzu, opakování řeckých voleb, stupňující se problémy Španělska a jeho bankovního sektoru a oznámení několikamiliardové ztráty na tradingu JP Morgan zařídily, že investoři minulý měsíc netrpěli nákupní horečkou.

Naplnilo se tak tradiční burzovní přikázání „sell in May and go away“. Většina akciových indexů v květnu přišla o březnové zisky, které s obtížemi držela v průběhu dubna.

„Sentiment se změnil,“ prohlásil Craig Callahan, zakladatel a prezident společnosti ICON Advisers. „Pokaždé, když trh takto poklesne, nahlodá to důvěru investorů a odrazuje je to od vstupu na trh,“ dodal Callahan. Americký index Dow Jones skončil v červeném 17 z 22 květnových obchodních dnů a za celý měsíc odepsal více než šest procent, tedy 820 bodů. To je nejvíce od května 2010, kdy byl pád způsoben „flash crashem“ a kdy se trh propadl o deset procent během minuty. Vina za flash crash byla připisována automatizovaným algoritmickým obchodům.

Čtěte také:

Británie žaluje Brusel kvůli zákazu spekulace na pokles cen

Na možný odchod Řecka z eurozóny se připravují velké firmy

Propad se nezastavuje: Facebook ztratil dalších 10 procent

Pražský index PX přišel v květnu téměř o osm procent. Ještě hůře na tom byly akciové trhy v periferních státech eurozóny. „Akcie v Itálii, Španělsku a Řecku oslabily řádově o deset až patnáct procent,“ uvedl analytik Patrie Petr Žabža. Řecký povolební pat zařídil, že tamní prezident nebyl schopen jmenovat vládu, a Řekové tak v červnu opět zamíří k volebním urnám. „To vneslo velkou nervozitu na akciové a měnové trhy, protože vzrostla obava, že nová řecká vláda vzešlá z opakovaných voleb bude pravděpodobně oponovat úsporná opatření přijatá vládou předchozí,“ zdůraznil Žabža.

Vývoj indexu PX za poslední týden

Vývoj indexu PX za poslední týdenVývoj indexu PX za poslední týden | vrba@mf.cz

V průběhu května se velmi zhoršila situace španělského bankovního sektoru, který se stále nevzpamatoval z prasknutí nemovitostní bubliny před pěti lety. Španělská vláda byla nucena znárodnit bankovní dům Bankia.

„Evropské centrální bance se ale nezamlouval plán španělské vlády rekapitalizovat Bankii formou injekce státních dluhopisů, které by Bankie mohla použít pro financování u ECB,“ popsal kreativní plán madridské vlády Žabža, podle něhož aktuální situace naznačuje, že pokles trhů květnem pravděpodobně nekončí.