Levná ropa dál drtí zisky světových petrolejářů

shell

shell Zdroj: ctk/AP

Nízké ceny ropy v uplynulých měsících zanechaly hluboké spáry na výsledovkách ropných společností. Například britsko-nizozemské ropné společnosti Royal Dutch Shell klesl zisk ve druhém čtvrtletí o 72 procent. Firma jako dalšího viníka kromě levné ropy uvedla náklady spojené s převzetím společnosti BG Group. Pokles čtvrtletního čistého zisku postihl také francouzskou skupinu Total. Americký ropný gigant ConocoPhillips dokonce prohloubil čtvrtletní ztrátu.

Ropné společnosti snižují náklady a prodávají majetek, aby překonaly období nízkých cen ropy. Ty se v lednu kvůli vysokým dodávkám a nižší poptávce propadly až na 12leté minimum, od té doby ale oživily. Cena severomořského Brentu, která se na začátku roku propadla pod 28 dolarů za barel, se nyní pohybuje v blízkosti tříměsíčního minima kolem 43 USD za barel.

Zisk Shellu upravený o změny hodnoty zásob a očištěný o mimořádné položky klesl na 1,05 miliardy dolarů (25,6 miliardy korun) z 3,76 miliardy dolarů před rokem. Čistý zisk firmy se snížil o 71 procent na 1,18 miliardy USD. „Nízké ceny ropy jsou nadále výrazným problémem napříč celou oblastí podnikání, především v sektoru těžby,“ uvedl generální ředitel Ben van Beurden.

Akvizice BG Group za 54 miliard USD, kterou Shell dokončil v únoru, zvýšila jeho prokázané zásoby ropy a zemního plynu zhruba o čtvrtinu a pomohla firmě zvýšit těžbu. Produkce ropy a zemního plynu jí ve druhém kvartálu stoupla meziročně o téměř třetinu na 3,5 milionu barelů ropného ekvivalentu denně. Ceny byly ale o třetinu nižší.

Divize průzkumu a těžby prodělala 1,3 miliardy dolarů, firma přitom doufala v lepší výsledek. Rovněž výdaje Shellu se zvýšily více, než se čekalo, mimo jiné kvůli nákladům na restrukturalizaci a propouštění. Během loňského a letošního roku má Shell v plánu propustit zhruba 12500 lidí.

Francouzský ropný koncern Total dnes oznámil, že mu čistý zisk ve druhém čtvrtletí klesl o 30 procent na 2,09 miliardy USD (51 miliard korun) poté, co jeho hospodaření zasáhly nízké ceny ropy. Šéf firmy Patrick Pouyanne očekává, že podnik překročí letošní cíl snižování nákladů ve výši 2,4 miliardy USD. Americký těžař ropy ConocoPhillips mezitím dnes oznámil, že na pozadí nízkých cen ropy prohloubil během tří měsíců do konce června čtvrtletní čistou ztrátu na 1,07 miliardy USD (26,1 miliardy korun). Před rokem prodělal 179 milionů dolarů.

Nečekaně horší čtvrtletní výsledky zveřejnily v uplynulých dnech také konkurenční společnosti BP a Statoil. Bylo tomu tak podle agentury Reuters mimo jiné proto, že analytici byli přehnaně optimističtí ve svých odhadech snižování nákladů.