MAN a Metro končí v akciovém indexu DAX

Deutsche Börse

Deutsche Börse Zdroj: profimedia.cz

Německý akciový index DAX 30 zažívá jednu z největších proměn své pětadvacetileté historie. Vypadávají z něj výrobce nákladních automobilů MAN a obchodní řetězec Metro, nahradí je pneumatikářský koncern Continental a chemický podnik Lanxess.

MAN byl v indexu zařazen od jeho vzniku. Také Metro není žádným nováčkem, jeho předchůdce Kaufhof byl v první lize německých burz od roku 1987.

Metro bylo z indexu vyloučeno kvůli výrazně podprůměrným výsledkům jeho akcií během letošního roku. MAN v DAX končí, protože Volkswagen vykoupil většinu jeho akcií na volném trhu. Zbytek tak už správce indexu nepovažuje za dostatečně reprezentativní.

Německá burza změny zavede od 24. září. Jde o první změnu v indexu zahrnujících 30 nevýznamnějších německých podniků obchodovaných na burze od roku 2010 a teprve potřetí v historii indexu, kdy z něj vystoupily dvě firmy naráz.

Continental se v indexu DAX 30 objeví podruhé. Koncern Lanxess byl už také součástí indexu, ale pouze jeden den, a to jako odnož koncernu Bayer v roce 2005. Na okamžik se tak firma stala jediným 31. členem DAX 30.

Graf 6. 9. 2012.Graf 6. 9. 2012. | bruner@mf.cz