Martin Dozrál ze Solodoor: Češi mají naspořeno, ale přestávají utrácet

„Máme uzavřeno rekordní množství smluv v developerských zakázkách, nikdy jsme tolik kontraktů neměli, ale nevíme, zda a kdy se jejich realizace zahájí. Stavby se nezahajují, jsou zpožděné,“ píše Martin Dozrál, generální ředitel společnosti Solodoor.

„Máme uzavřeno rekordní množství smluv v developerských zakázkách, nikdy jsme tolik kontraktů neměli, ale nevíme, zda a kdy se jejich realizace zahájí. Stavby se nezahajují, jsou zpožděné,“ píše Martin Dozrál, generální ředitel společnosti Solodoor. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Někteří obchodníci hlásí plné sklady, Češi zjevně začali omezovat své výdaje. ČNB dále zvyšuje úrokové sazby, odborníci predikují na příští rok nulový ekonomický růst a kroky vlády jsou neviditelné a nepředvídatelné. Češi mají ale přitom nevídaně vysoké úspory.

Nákupní horečku, která byla daná převážně odloženou spotřebou, vystřídalo zpomalení trhu, jež pozorujeme již od loňského podzimu. Do maloobchodních sítí začalo chodit méně zákazníků, zaznamenali jsme pokles návštěv na našich franšízových prodejnách a také hobbymarkety upozorňují na výkyvy v návštěvnosti kamenných obchodů.

Lidé jsou nervózní kvůli cenám energií

Lidé vnímají celoplošné zdražování a jsou tedy ve svých nákupech opatrnější. Výrobci čelí enormnímu zdražování materiálových vstupů, energií a v souvislosti s nízkou nezaměstnaností také tlaku na růst mezd, ale nemohou zdražení v plné výši jednoduše převést na koncové zákazníky. Obávám se, že další zásadní zdražování by mohlo být nebezpečné. Kupní síla lidí se již začíná postupně snižovat. Ve společnosti je vidět určitá nervozita a nejistota spojená s vývojem cen energií a dalších komodit.

O stagflaci hovoří Jaroslav Bukovský ve svém pořadu Z(a)tracená čísla:

Video placeholde
Z(a)tracena cisla 7.4. • Videohub

V současné době máme stále velký meziroční nárůst prodejů a také ziskovost se drží na vysoké úrovni. Zákazníků sice chodí méně, ale zásadně vzrostla úspěšnost získání zakázek, neboť jsou to většinou zákazníci již rozhodnutí nákup realizovat.

S napětím ale sledujeme trh, kroky České národní banky a vlády a jenom obtížně odhadujeme, kdy se to dotkne naší výroby. Stále u nás dobíhají objednávky, je vidět, že se lidé snaží co nejdříve své rozpracované projekty dokončit, mají často sjednaný úvěr ještě za výhodnějších podmínek, a proto chtějí za každou cenu dům či byt postavit nebo zrenovovat.

Nejistota mezi developery

U našich obchodních partnerů z řad developerů vidíme velkou nejistotu, situace je zde velmi složitá, často nevědí, zda mají stavbu zahájit, jestli mají prodávat, když netuší, kam se cena vyšplhá při dokončení.

My máme v současné době uzavřeno rekordní množství smluv v developerských zakázkách, nikdy jsme tolik kontraktů neměli, ale nevíme, zda a kdy se jejich realizace zahájí. Stavby se nezahajují, jsou zpožděné. Výhodu pak mají developeři, kteří své projekty financují ze svých prostředků a nemusejí byty předprodávat.

Snažíme se odhadnout, jak dlouho bude případná krize trvat a kdy nás zasáhne. Svou podstatou bude zřejmě odlišná od té minulé. Dnes mají lidé práci, nezaměstnanost je rekordně nízká, platy rostou, i když méně než inflace. Již od loňského roku se připravujeme na horší časy. Chystáme úsporný plán, hledáme možnosti, jak ještě více zefektivnit výrobu. Zvolili jsme také agresivní obchodní politiku, hledáme nové akvizice a další prodejní kanály.

Nečitelná opatření vlády

Jsem ale trochu nervózní z neviditelnosti vládních kroků. Žádná razantnější politika vlády nepřichází. A ruku v ruce s tím ČNB přiškrcuje ekonomiku zvyšující se úrokovou sazbou. Vládní opatření jsou extrémně nečitelná, lidé mají přitom velké množství peněz naspořeno, ale přestávají je utrácet.Netušíme však, kdy se naše prodeje zpomalí, pouze předpokládáme, že to nastane. Ak­tuální situace v Evropě je napjatá a lidé mohou reagovat velmi rychle.