Meme stock Venator: Češi nakoupili akcie britské firmy za desítky milionů. Zatím počítají ztráty

Investor Michal Šnobr drží společně s J&T přibližně desetiprocentní podíl v britské chemické spolenosti Venator Materials.

Investor Michal Šnobr drží společně s J&T přibližně desetiprocentní podíl v britské chemické spolenosti Venator Materials. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Společnost Venator Materials vstoupila na burzu v New Yorku v roce 2017.
2
Fotogalerie

Ještě před pár měsíci byly akcie britské společnosti Venator Materials mimo zorné pole českých retailových investorů. Situace se však změnila na konci května, kdy investor Michal Šnobr a fond ze skupiny J&T oznámili nákup téměř desetiprocentního podílu. Řada drobných hráčů následně do titulu zainvestovala, po pádu kurzu však momentálně sedí na ztrátách. Prodělek samotného fondu činil v úvodu týdne již více než 250 milionů korun. Šnobr však zdůrazňuje, že jde o dlouhodobou záležitost a na své investiční tezi nic nemění.

„Akcie firmy Venator Materials v úvodu roku až na výjimky téměř nikdo z našich klientů neobchodoval, aktuálně pozici drží nižší stovky klientů s investovaným objemem v desítkách milionů korun,“ potvrdil zvýšený zájem portfolio manažer Fio Banky David Brzek.

Pozornosti se těšily cenné papíry společnosti Venator, která se věnuje výrobě titanové běloby a funkčních aditiv, rovněž například u nizozemského online brokera Degiro. V září šlo na této platformě o nejobchodovanější akcii mezi českými klienty.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!