Minská dohoda výrazně pomohla ruským akciím. Rublu jen dočasně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Díky dohodě o novém příměří na Ukrajině, k níž dospěli lídři Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie, výrazně zpevňují ruské akcie. Dolarový index RTS během dne přidával i více než šest procent, než zisky mírně snížil. Slabší nárůst registroval index moskevské akciové burzy MICEX, kde se obchoduje v rublech. Vzhůru zamířil i ruský rubl, vzhledem k výraznějšímu zájmu o nákupy zahraničních měn ale jeho oživení nemělo dlouhého trvání.

Nejvyšším představitelům Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie se v Minsku po dlouhých jednáních podařilo dospět k dohodě o novém příměří na východě Ukrajiny. Boje mezi vládními silami a proruskými separatisty mají utichnout v noci na neděli 15. února. Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že strany se dohodly na „hlavních otázkách“.

Ruské akciové trhy dnes podpořil i růst cen ropy na světových trzích. Ropa je pro Rusko jedním z hlavních vývozních artiklů, výkyvy její ceny proto mají značný vliv i na ceny dalších ruských aktiv. Barel severomořské ropy Brent, která je klíčovým ukazatelem cen ropy ve světě, vykazoval růst asi o tři procenta.

Dolarový index RTS během dopoledne přidával více než šest procent a dostal se nad 884 bodů. Po 16:00 SEČ se pohyboval v blízkosti 861 bodů, což byl nárůst o 3,5 procenta. Index burzy MICEX přidával asi 2,3 procenta na 1803 bodů.

Přestože cesta k trvalému míru na východní Ukrajině zřejmě nebude bez překážek, nabízí dohoda z Minsku podle pozorovatelů záblesk naděje na ukončení bojů. Projevilo se to na ceně pojištění proti riziku platební neschopnosti Ruska, která je nejnižší za skoro šest týdnů. Cena pětiletých úvěrových swapů (CDS) na ruské dluhopisy podle společnosti Markit klesla až na 488 bazických bodů a pohybovala se nejníže od začátku ledna.

V případě Ukrajiny ale toto pojištění zdražilo, a to o 57 bodů na 2543 bodů. To znamená, že pokud někdo chce nakoupit ukrajinské dluhopisy za deset milionů eur, na pojištění této investice proti riziku nesplacení už musí vynaložit 2,54 milionu eur.

Ruský rubl v první reakci na zprávy z Minsku výrazně zpevnil. Veškeré zisky ale později odevzdal a k dolaru oslabil až na 66,46 rublu, což byl pokles o zhruba dvě procenta. V podobném rozsahu oslaboval i proti euru.

Řada ruských firem splácí půjčky v zahraničních měnách, což je nutí kupovat devizy na trhu. To mohl být podle analytiků jeden z faktorů, které stály za pozdějším oslabením rublu. Podle údajů ruské centrální banky mají ruské firmy v únoru a březnu splatit ze zahraničních půjček asi 36,5 miliardy dolarů.