Musk prodal další akcie Tesly, většinu výnosů odevzdá na daních

Elon Musk na staveništi Tesla Gigafactory v Německu.

Elon Musk na staveništi Tesla Gigafactory v Německu. Zdroj: Reuters

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk prodal dalších 934 090 akcií podniku za miliardu dolarů. Vyplývá to ze zprávy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Musk se tak přiblížil ke svému cíli snížit svůj podíl v automobilce o deset procent.

V listopadu nechal Musk uživatele sociální sítě Twitter hlasovat o tom, zda má prodat deset procent svých akcií Tesly, a slíbil, že se výsledku hlasování podřídí. Hlasování se zúčastnilo přes 3,5 milionu lidí, zhruba 58 procent se vyslovilo pro prodej akcií.

Od té doby již Musk prodal zhruba 15,6 milionu akcií, za které získal kolem 16,4 miliardy dolarů. K tomu, aby splnil svůj slib, musí prodat zhruba 17 milionů akcií.

Velká část příjmů z prodeje akcií bude směřovat na uhrazení daní. Musk nedávno uvedl, že letos na daních zaplatí přes 11 miliard dolarů.

Šéf Tesly se opakovaně stával terčem kritiky, že neplatí spravedlivý podíl na daních. Jeho majetek tvoří zejména akcie, které se daní teprve při prodeji. V uplynulých letech přitom Musk akcie ve větším objemu neprodával.

Musk je nejbohatším člověkem na světě, podle indexu miliardářů sestavovaného agenturou Bloomberg dosahuje hodnota jeho majetku 279 miliard dolarů. Časopis Time i ekonomický list Financial Times tento měsíc vyhlásily Muska osobností roku.