Nabídka PPF za akcie operátora odmění spekulanty. Vydělají Krúpa i Tykač

ilustrační foto, O2

ilustrační foto, O2 Zdroj: O2

První dějství investorského rébusu o rozdělení O2 je dohráno. PPF nabídla menšinovým vlastníkům za jejich podíly odpovídající jedné akcii staré firmy dohromady 254 korun. To je takřka o polovinu více, než kolik činila poslední známá cena „staré“ O2 na pražské burze. Za necelé dva týdny tak telekomunikační byznys kontrolovaný impériem PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získal na hodnotě takřka 25 miliard korun.

Za jednu akcii „nové“ O2 nabízí PPF 78 korun, za podíl ve druhé z následnických firem Cetinu pak 176 korun. Akcie původní O2 se přitom rozloučily s pražskou burzou s cenovkou 177 korun.

Ještě koncem dubna se přitom její akcie obchodovaly za 220 korun, po informaci PPF o předpokládané neobchodovatelnosti Cetinu na burze však akcie O2 ztratily v předvečer své pražské burzovní derniéry desítky procent.

Skokový nárůst hodnoty firmy po rozdělení ocenili především spekulanti, kteří během posledních obchodních dnů staré O2 nakoupili akcie s tím, že jsou podhodnocené. Mezi ně patřili mimo jiné čeští miliardáři Pavol Krúpa a Pavel Tykač, kteří měli v původní firmě získat více než 2,5procentní podíl.

Akcie O2 na burze v PrazeAkcie O2 na burze v Praze|E15

Ten měl před necelými dvěma týdny hodnotu kolem půldruhé miliardy korun, po předložení nabídky PPF se však dají akcie nástupnických firem prodat zhruba o 650 milionů dráže.

O poznání menší nadšení může nabídka PPF budit v řadách drobných akcionářů. Je totiž o 23 korun nižší, než za kolik hodlalo PPF vykoupit menšinové podíly ještě na sklonku loňského roku. Tehdy Kellner nabídl za jednu akcii staré O2 277 korun.

„I po odečtení nároku na dividendu nepřekypuje nabídka velkorysostí, na druhou stranu obě následnické společnosti ani výrazně nepodceňuje. Je zřejmě pečlivě spočítána a je asi rovněž odrazem vlastnických sil ve společnosti,“ uvádí Petr Hlinomaz z BHS.