Nálety na Jemen otřásly ropou, zlatem i měnami

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Wilson via Flickr (CC-BY 2.0)

Konflikt v Jemenu včera sotva stačil vstoupit do své nové fáze a už otřásl finančními trhy. S první padlou bombou saúdskoarabských letadel na pozice povstalců podražila ropa o více než pět procent, další světové epicentrum geopolitického neklidu ovlivnilo i ceny zlata. Tradiční bezpečný přístav přilákal další investory, jen od počátku týdne tak drahý kov podražil o více než 2,5 procenta.

„Klíčem k dramatickému posilování cen ropy je poloha Jemenu. Ač těží jen kolem dvou desetin světové produkce černého zlata, sousedí s klíčovými hráči ropného průmyslu a podél celého jihovýchodního pobřeží Jemenu vede námořní tepna pro ropné tankery,“ uvádí Michal Putna z Patria Online.

Kolem jemenského pobřeží tak ropné společnosti přepraví přes čtyři miliony barelů denně. Důležitost oblasti pro světový trh s ropou potvrdil i Americký úřad pro energie, který tuto obchodní cestu prohlásil za jedno z potenciálních úzkých hrdel globální nabídky. Pokud by měla být jemenská ropná cesta uzavřena, musely by tankery plout kolem jižního cípu Afriky, což by si vyžádalo tisíce kilometrů a týdny dopravy navíc.

Globální kapitál se mezitím začal stahovat na bezpečnější adresy. „Nálety na Jemen spustily na finančních trzích novou vlnu opatrnosti a investoři redukují své rizikové pozice,“ uvádí analytik nizozemské Rabobank Philip Marey. Vedle nákupů zlata parkují burziáni své peníze do Japonska a do Švýcarska, což se projevuje růstem kurzu tamních měn, během jediného dne po začátku bombardování tak švýcarský frank i japonský jen oproti dolaru zesílily takřka o půl procenta.

„Dopady saúdskoarabského úderu proti jemenským povstalcům na finanční trhy jsou komplexní,“ říká stratég japonské banky Mizuho Peter Chatwell. Skokovému nárůstu globální nervozity mezi finančníky tak experti přisuzují i růst cen a tím pádem pokles výnosů, v případě německých vládních dluhopisů, které jsou rovněž považovány za evropský ostrůvek stability.