Nasdaq očekává nejvíc IPO od roku 2007, celkem jde na burzu 120 firem

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Počet primárních nabídek akcií na americkém burzovním trhu Nasdaq OMX by měl být letos nejvyšší od roku 2007. Zájem o vstup na burzu podporuje ekonomické oživení ve Spojených státech a růst úrokových sazeb. Výkonný viceprezident společnosti Nasdaq OMX Bruce Aust v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že na burze chce letos nabídnout akcie 120 firem.

Podle Austa se investoři nyní zajímají také o jiné trhy, než o ty se státními a firemními dluhopisy. „Jak sazby rostou, lidé hledají alternativní způsoby pro investování a to je dobrým znamením pro akciové trhy,“ řekl Aust, který je nyní na cestě v Izraeli.

Za prvních devět měsíců letošního roku vstoupilo na trhy v USA celkem 166 společností, ve stejném období loni to bylo 109 firem. Na burzu Nasdaq vstoupilo 96 firem, z toho 40 jich bylo ze sektoru zdravotní péče.

Twitter dal přednost NYSE

V úterý překvapila síť Twitter, která uvedla, že si pro primární nabídku akcií vybrala konkurenční newyorskou akciovou burzu NYSE. Nasdaq loni zkazil primární nabídku akcií konkurenčního Facebooku.

„Myslíme si, že přirozeným domovem je pro něj Nasdaq a jsme zklamaní, ale přejeme mu s primární nabídkou akcií vše dobré,“ řekl Aust k rozhodnutí Twitteru. Upozornil současně, že na Nasdaq se z NYSE tento měsíc přesunula hotelová společnost Marriott International a v posledních pěti letech přešly na Nasdaq z NYSE firmy s celkovou tržní hodnotou zhruba 500 miliard dolarů, mezi nimi třeba Kraft Foods a Viacom.

V příštích 18 měsících se podle Austa chystá na Nasdaq také deset izraelských firem. V současnosti se na burze obchoduje se 70 izraelskými společnostmi a podle počtu firem na burze patří Izraeli třetí příčka, po USA a Číně. Čína tam má 90 firem.