Nasdaq vyplatí odškodné za pokaženou nabídku akcií Facebooku

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Burzovní společnost Nasdaq OMX Group vyplatí 31. prosince investorským společnostem odškodné za zpackanou primární nabídku sociální sítě Facebook v květnu 2012. Investoři, kteří získali oprávnění k výplatě odškodného, celkem obdrží 41,6 milionu dolarů (828,7 milionu korun).

Dlouho očekávaná primární nabídka akcií Facebooku se uskutečnila loni v květnu. Vstup firmy na burzu však provázely velké technické problémy v obchodním systému Nasdaq, kvůli nimž se zahájení obchodů s akciemi firmy výrazně opozdilo. Navíc někteří obchodníci až do konce obchodování netušili, zda se jejich příkazy vůbec realizovaly a zda tedy akcie vlastní, či nikoli.

Někteří se to nedozvěděli vůbec, protože Nasdaq nebyl schopen stav jejich objednávky potvrdit, a potvrzení objednávky dostali až za několik dnů. Některé odhady počítaly s tím, že investorům mohla vzniknout ztráta celkem až 500 milionů dolarů.

Firmy, které se kvalifikovaly pro výplatu odškodného, však musely rovněž souhlasit s podmínkou, že pokud jim bude vyplaceno odškodné, nebudou Nasdaq kvůli primární nabídce akcií žalovat. Termín pro podepsání dohody byl 23. prosinec, napsala agentura Reuters.

Americká Komise pro cenné papíry a burzy letos udělila firmě Nasdaq kvůli problémům během primární nabídky Facebooku pokutu deset milionů dolarů. Udělený trest je zatím největší pokutou, jakou burzovní komise v USA udělila nějakému provozovateli akciové burzy.